Duitslandweb logo Duitslandweb

Resultaten vaccin Biontech "veelbelovend"

Kort nieuws - 10 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse biotechbedrijf Biontech en de Amerikaanse farmaceut Pfizer hebben de eerste resultaten van de afsluitende klinische testfase van hun corona-vaccin naar buiten gebracht. Het vaccin zou meer dan 90 procent bescherming bieden tegen Covid-19. Ook zijn er tot op heden geen ernstige bijwerkingen waargenomen.

"De eerste tussenanalyse van onze globale derde klinische testfase wijst erop, dat een vaccin Covid-19 kan verhinderen", zo liet de CEO van Biontech, Ugur Sahin, weten. Hij noemde de resultaten "een overwinning voor de innovatie, wetenschap, en wereldwijde samenwerking." Sahin wees er wel op dat er nog meer data uit de lopende studie moeten worden verzameld.

De medische wereld reageert enthousiast. Het vaccin heeft een "zeer hoge werkzaamheid laten zien", citeert Tagesschau Klaus Überla, hoofd van het virologisch instituut in Erlangen en lid van de vaccincommissie van het Robert Koch Institut (RKI). Volgens hem is de werking van het vaccin nog hoger dan dat we van griepvaccins gewend zijn.

Ook minister van Gezondheid Jens Spahn noemde de voortgang van het vaccinonderzoek "zeer bemoedigend".  Hij zei ook trots te zijn, de Duitse regering heeft het Mainzer bedrijf Biontech met 375 miljoen euro ondersteund bij de ontwikkeling van het vaccin.

Spahn drong er bij de EU op aan om voorverdragen snel in definitieve contracten om te zetten. De EU koopt de vaccins centraal in zodat alle lidstaten tegelijk met vaccineren kunnen beginnen. Spahn waakt ervoor dat het Duitse vaccin niet als eerste in andere landen ter wereld beschikbaar komt. Dinsdagmiddag meldden Duitse media dat de EU-onderhandelingen met Biontech en Pfizer zijn afgerond en de contracten woensdag rond zijn. Von der Leyen sprak eerder van 300 miljoen vaccins voor de EU.

Voor een goede werking moet iedereen twee keer worden ingeënt. In Duitsland zullen risicogroepen en zorgpersoneel als eerste aan de beurt komen. Het vaccin wordt niet verplicht.

Biontech uit Mainz en zijn partner, de Amerikaanse producent Pfizer, hebben aangekondigd volgende week een aanvraag voor goedkeuring in te dienen. Het vaccin zal eerst in de VS en dan in Europa moeten worden toegelaten. In Europa is de European Medicines Agency (EMA) verantwoordelijk voor de vergunning voor het vaccin. Als die toelating er komt, zouden Biontech en Pfizer dit jaar nog 50 miljoen doses van het vaccin kunnen produceren en eind 2021 meer dan 1,3 miljard. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel en lees meer over Biontech, het bedrijf van het Duits-Turkse echtpaar Ozlem Tureci and Ugur Sahin.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger