Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse onrust over Biontech-rantsoenering

Kort nieuws - 22 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse demissionaire minister van Gezondheid Jens Spahn heeft maandag een persconferentie gegeven in reactie op de onrust die is ontstaan over de beschikbaarheid van het Biontech/Pfizer-vaccin. Vrijdag maakte zijn ministerie bekend dat artsen met het bestellen van Biontech-vaccin aan een maximum zijn gebonden. Door de booster-campagne slinken de Biontech-voorraden momenteel zeer snel.

Spahn maakte maandag duidelijk dat er genoeg vaccin is voor iedereen, maar een deel van de booster-vaccinaties zal met Moderna moeten worden gegeven. Spahn liet zich flankeren door twee experts, die uitlegden dat de twee mRNA-vaccins Moderna en Biontech/Pfizer even goed werken.

Artsenorganisaties en andere betrokkenen reageerden dit weekeinde gealarmeerd op het bericht dat het vaccin Biontech/Pfizer op rantsoen gaat. Ze vrezen dat ze patiënten eerst zullen moeten overtuigen dat Moderna een goed alternatief is. Daarbij geldt in Duitsland het advies om Moderna niet aan mensen jonger dan 30 jaar te geven. Voor Moderna gelden geen maximum-bestelhoeveelheden.

Duitse media meldden dit weekeinde dat de Moderna-vaccins bijna over datum gaan en daarom als eerste moeten worden uitgereikt. Spahn reageerde daarop dat hij het gerechtvaardigd vindt om daar rekening mee te houden. Als een groot deel van de wereld te weinig vaccins heeft, mag Duitsland ze niet zomaar laten bederven, aldus Spahn.

Duitsland staat dit jaar 68 miljoen vaccinaties aan het Covax-initiatief af, dat moet zorgen dat ook arme landen vaccins krijgen, zei Spahn in antwoord op een vraag van een journalist. Lees meer bij RND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger