Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse ziekenhuiskoepel wil spoedtoelating coronavaccin

Kort nieuws - 15 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse koepel van ziekenhuizen wil dat het coronavaccin via een spoedprocedure wordt toegelaten, zodat er al voor de kerst kan worden begonnen met inenten. Ook minister van Gezondheid Jens Spahn hoopt dat Duitsland eerder kan beginnen met vaccineren, maar wil niets weten van een spoedtoelating.

De voorzitter van de artsenkoepel Deutsche Krankenhausgesellschaft vraagt zich af of het echt tot 29 december moet duren voordat het vaccin kan worden toegelaten. Als de toelating eerder klaar is "kunnen we nog voor de kerst met mobiele teams naar de verpleeghuizen gaan en de bewoners daar inenten", zei hei tegen Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Europa wacht op dit moment op de goedkeuring van het vaccin van Biontech/Pfizer. De toelatingsprocedure wordt verzorgd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het EMA heeft aangegeven tot uiterlijk 29 december nodig te hebben om de vergunning voor het eerste coronavaccin in Europa rond te krijgen.

Ook minister van Gezondheid Jens Spahn hoopt dat het vaccin nog voor de kerstdagen kan worden toegelaten, "zodat we dan ook nog in dit jaar kunnen beginnen met inenten". Van een spoedtoelating, zoals door de Krankenhausgesellschaft geopperd, wil Spahn niets weten. De verantwoordelijkheid over de toelating van het vaccin ligt bij de EMA en zal op Europees niveau worden voltrokken, dat is van te voren afgesproken. Volgens Spahn is het belangrijk voor het vertrouwen in de vaccins dat dit ook zo blijft.

Volgens Spahn kan Duitsland in het eerste kwartaal van 2021 rekenen op ongeveer 13 miljoen doses van het vaccin. De verwachting is dat ook de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson in het begin van het nieuwe jaar kunnen worden toegelaten. Dat zou nog meer doses opleveren. Omdat dit nog niet zeker is, wil Spahn daar nog niet op inzetten. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland wordt weer hoogrisicogebied. Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Anders dan in Nederland, geldt in Duitsland geen advies om alle jongeren tegen corona te vaccineren.

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Duitsland langzaam van het slot

Duitse deelstaten versoepelen coronamaatregelen nu corona-besmettingen snel afnemen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger