Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland past vaccinatie-strategie aan

Kort nieuws - 8 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland past zijn vaccinatie-strategie aan, heeft minister Spahn van Gezondheid afgelopen weekend bekend gemaakt. Daardoor verandert ook de geplande volgorde van mensen die gevaccineerd worden. Maandag kondigde Spahn aan dat de overheid geld beschikbaar stelt zodat ziekenhuizen personeel op IC's en Covid-afdelingen een bonus kunnen geven.

De nieuwe vaccinatie-verordening, die vandaag in kracht treedt, moet het vaccineren in Duitsland flexibeler maken en ervoor zorgen dat het sneller gaat, aldus Spahn.

Omdat het nieuw toegelaten vaccin van AstraZeneca minder goed werkt bij ouderen, wordt dat nu ingezet voor mensen onder de 65 jaar. Dat betreft ook zorgpersoneel dat als eerste aan de beurt is. Omdat zij het AstraZeneca-vaccin krijgen, blijven meer doses van Biontech/Pfizer en Moderna over voor de 80-plussers. De 80-plussers komen daarom nu sneller aan de beurt. Eind maart moeten ze allemaal zijn gevaccineerd, net als bewoners en personeel van verzorgingshuizen en IC- en ambulance-medewerkers. Dat zijn groepen die in Duitsland voorrang hebben.

Ook is besloten dat mensen met bepaalde ernstige ziektes, zoals kanker, zware longziektes, diabetes en chronische lever- of nieraandoeningen, sneller aan de beurt komen. Zij zitten niet meer in de groep die als derde aan de beurt is, maar komen in groep twee. Verder mogen de deelstaten, die het beleid uitvoeren, de vaccinaties flexibeler organiseren. 

Hoewel ze hadden aangedrongen op snellere vaccinaties, blijft ziekenhuis-personeel dat niet op de IC of op ambulances werkt, in groep twee en leerkrachten in groep drie. Onderwijsbonden, maar ook minister van Onderwijs Karlicek, willen dat docenten sneller aan de beurt zijn. In Duitsland zijn de scholen en de crèches nog gesloten. 

In totaal hebben nu bijna 3 miljoen mensen hun eerste prik gekregen en bijna 1 miljoen hun tweede. Lees meer bij tagesschau.de, frankfurter rundschau, Impfdashboard.de en bundesregierung.de 

Minister Spahn kondigde maandag een bonusregeling voor het zwaarbelaste zorgpersoneel aan. Daarvoor trekt de minister 450 miljoen euro uit. Ook stelt hij geld beschikbaar voor extra personeel voor het bron- en contactonderzoek door de gezondheidsdiensten. De 1500 'containmentscouts' die de gezondheidsdiensten daarvoor ondersteunen, kunnen langer blijven en hun aantal wordt verhoogd naar zeker 2000, indien nodig nog meer. Lees meer bij RND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Sinds 1 juni vraagt Duitsland geen coronabewijs meer van reizigers. Een overzicht van de coronaregels in Duitsland.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger