De jaren 2000: uitbreiding naar het Oosten

Achtergrond - 1 november 2002

2000

In mei stelt de Europese Commissie aan Griekenland voor om het twaalfde land van de eurozone te worden. De toetreding van Griekenland wordt op een bijeenkomst van de Raad goedgekeurd (juni 2000). Eind september wordt in Denemarken een referendum georganiseerd over de euro. Een meerderheid van de Denen verwerpt de toetreding tot de eurozone. Van 7 tot 9 december vindt in Nice een Europese Raad plaats. De Raad maakt kenbaar dat de onderhandelingen met kandidaat-lidstaten geïntensiveerd moeten worden. Het Europese veiligheids- en defensiebeleid komt eveneens ter sprake. De Raad eindigt met het Verdrag van Nice.       

2001

Op 2 januari wordt Griekenland opgenomen in de eurozone. In Ierland stemt in juni meer dan de helft van de bevolking tegen het Verdrag van Nice. Half december komen de eurokits ter beschikking voor de burgers die wonen de eurozone, daarmee betalen kan pas per 1 januari 2002.

2002

2002: invoering van de euroOp 28 februari wordt de euro de enige munteenheid in Finland, Duitsland, Nederland, België, Ierland, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Italië en Griekenland. De DING-FLOF-BIPS-landen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger