De jaren zeventig: verbreding naar het Noorden

Achtergrond - 1 november 2002

1970

De onderhandelingen met Denemarken, Ierland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk voor toetreding in de Gemeenschap worden in Luxemburg eind juni aangeknoopt.

1972

Denemarken, Ierland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk ondertekenen in januari de verdragen voor hun toetreding tot de Europese Gemeenschappen. Er wordt in mei '72 in Ierland een referendum gehouden over de vraag of dit land tot de Europese Gemeenschappen moet toetreden. De overgrote meerderheid van de stemmers spreekt zich uit voor toetreding. Vijf maanden later worden in Denemarken en Noorwegen referendums gehouden waarin de bevolking kan beslissen over toetreding tot de Europese gemeenschappen. In Denemarken heerst een 'pro-Europa' stemming, in Noorwegen daarentegen wijst de meerderheid van de stemmers toetreding af. 

1973

Op 1 januari treden Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk toe tot de Europese Gemeenschappen.

1974

Begin december is er een topconferentie in Parijs. De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Gemeenschap besluiten om driemaal per jaar bijeen te komen. Zij geven het startsein voor rechtstreekse verkiezingen voor het Europees Parlement en besluiten een economische en monetaire unie tot stand te brengen.

1975

Griekenland dient in juni een officieel verzoek tot toetreding tot de Europese Gemeenschap in.

1977

In maart volgt Portugal het Griekse voorbeeld, Spanje doet vier maanden later hetzelfde.

1978

Op de Europese Raad te Bremen wordt begin december het Europees Monetair Stelsel (EMS) ingesteld, gebaseerd op één enkele Europese munt (de ECU). Het EMS moet zorgen voor een stabilisering van de wisselkoersen van de valuta van de deelnemende lidstaten. Het Verenigd Koninkrijk ziet voorlopig af van deelname.

1979

Op 13 maart treedt het Europees Monetair Stelsel (EMS) officieel in werking. De ondertekening van de akten met betrekking tot de toetreding van Griekenland tot de Gemeenschappen vindt op 28 mei in Athene plaats. Twee weken later worden de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Europese Parlement georganiseerd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger