Duitslandweb logo Duitslandweb

Scherpe kritiek op Querdenken-beweging

Kort nieuws - 24 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De coördinator antisemitismebestrijding van de Duitse regering, Felix Klein, heeft in een persconferentie dinsdagmorgen scherpe kritiek geuit op het relativeren van de holocaust door de corona-protestbeweging Querdenken.

De beweging verenigt rechtsradicalen en antisemieten, esoterische natuurgenezers en vaccinatie-tegenstanders. Tijdens de demonstraties worden vergelijkingen gemaakt met de holocaust die onacceptabel zijn, aldus Klein. Vorige week werd de nieuwe coronawet vergeleken met het 'Ermächtigungsgesetz', de machtigingswet van 1933 waarmee het parlement zichzelf buiten spel zette en de nazi-dictatuur begon. Tijdens demonstraties tegen de coronamaatregelen hebben deelnemers zich vergeleken met Anne Frank en Sophie Scholl. De vergelijkingen laten volgens Klein zien hoe belangrijk onderwijs is: "Wie weet hoe het zit met Anne Frank en Sophie Scholl, zal zulke krasse relativeringen niet uiten."

Dit is de invloed van de 'Neue Rechte' in de beweging, stelde een deelstaathoofd van de veiligheidsdienst Verfassungsschutz eerder. 

Veel ophef ontstond dit weekend over 'Jana aus Kassel', die op een podium van een Querdenken-demonstratie in Hannover zei dat ze zich voelde als de verzetsstrijdster Sophie Scholl. Een ordehandhaver smeet zijn lichtgevende hesje aan haar voeten en zei dat hij bij dit soort onzin geen ordehandhaver meer wilde zijn. De beelden gingen viraal en de verontwaardiging en hoon was groot.

Klein noemde de weerstand die dit soort absurde vergelijkingen oproepen bij de meeste mensen bemoedigend. "Dat laat zien dat het morele kompas van de meeste mensen in orde is."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

De Duitse deelstaten maken hun eigen uitzonderingen op de nieuwe strenge coronaregels. Een overzicht.

Lees meer

De aanslag

De aanslag

Moet je politieke woede wel kanaliseren, vraagt Merlijn Schoonenboom zich af na de bestorming van het Capitool, en eerder de Rijksdag.

Lees meer

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Na 16 jaar zwaait kanselier Merkel in september af. De redactie werpt een blik vooruit op dit verder onzekere jaar.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger