Duitslandweb logo Duitslandweb

Scherpe kritiek op Querdenken-beweging

Kort nieuws - 24 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De coördinator antisemitismebestrijding van de Duitse regering, Felix Klein, heeft in een persconferentie dinsdagmorgen scherpe kritiek geuit op het relativeren van de holocaust door de corona-protestbeweging Querdenken.

De beweging verenigt rechtsradicalen en antisemieten, esoterische natuurgenezers en vaccinatie-tegenstanders. Tijdens de demonstraties worden vergelijkingen gemaakt met de holocaust die onacceptabel zijn, aldus Klein. Vorige week werd de nieuwe coronawet vergeleken met het 'Ermächtigungsgesetz', de machtigingswet van 1933 waarmee het parlement zichzelf buiten spel zette en de nazi-dictatuur begon. Tijdens demonstraties tegen de coronamaatregelen hebben deelnemers zich vergeleken met Anne Frank en Sophie Scholl. De vergelijkingen laten volgens Klein zien hoe belangrijk onderwijs is: "Wie weet hoe het zit met Anne Frank en Sophie Scholl, zal zulke krasse relativeringen niet uiten."

Dit is de invloed van de 'Neue Rechte' in de beweging, stelde een deelstaathoofd van de veiligheidsdienst Verfassungsschutz eerder. 

Veel ophef ontstond dit weekend over 'Jana aus Kassel', die op een podium van een Querdenken-demonstratie in Hannover zei dat ze zich voelde als de verzetsstrijdster Sophie Scholl. Een ordehandhaver smeet zijn lichtgevende hesje aan haar voeten en zei dat hij bij dit soort onzin geen ordehandhaver meer wilde zijn. De beelden gingen viraal en de verontwaardiging en hoon was groot.

Klein noemde de weerstand die dit soort absurde vergelijkingen oproepen bij de meeste mensen bemoedigend. "Dat laat zien dat het morele kompas van de meeste mensen in orde is."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger