Duitslandweb logo Duitslandweb

RKI: Contactreductie is nu 40%, moet naar 60%

Kort nieuws - 10 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na het emotionele betoog van kanselier Merkel woensdag in de Bondsdag - ze waarschuwde te zorgen dat het niet de laatste kerst met opa en oma is - was het donderdagmorgen directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut die de Duitsers opriep van bezoek af te zien en alle hygiëneregels en ventilatie-adviezen strikt te volgen. De cijfers baren hem zorgen.

De reductie van het aantal contacten tussen mensen is nu 40 procent, maar dat moet 60 procent zijn om het aantal besmettingen terug te dringen, zei Wieler. Als mensen dat niet gezamenlijk voor elkaar krijgen, dan moeten nieuwe maatregelen worden genomen. Veel mensen willen zich aan de maatregelen houden, maar het lukt ze minder goed dan bijvoorbeeld in het voorjaar, aldus Wieler.

Zorgen maakt Wieler zich over de kerstdagen. Hij deed de dringende oproep zomogelijk niet te reizen en de kerstdagen te benutten om het jaar te overdenken en hooguit in zeer kleine kring samen te komen, of anders virtueel.

De coronacijfers van donderdag en van de afgelopen weken zijn veel slechter dan gehoopt, aldus Wieler. Deze week heeft de situatie zich verder verslechterd. Donderdag meldde het RKI 23.679 nieuwe besmettingen, dat betekent wederom een stijging. Woensdag waren dat er 20.815.

Het aantal sterfgevallen is de laatste dagen opvallend hoog, donderdag werden 440 overlijdensgevallen gemeld. In totaal zijn nu meer dan 20.000 mensen in Duitsland aan de gevolgen van een Covid19-infectie overleden. Het aantal uitbraken in verzorgingshuizen is veel hoger dan in het voorjaar. Het personeel van verzorgingshuizen levert een enorme prestatie en brengt ook in het persoonlijke leven offers om het virus niet in het tehuis te brengen, zei Wieler. Hij riep hen op dit vol te houden.

Wieler gaf een uitgebreide toelichting op de verschillende instrumenten en onderzoeken die het RKI gebruikt om zich een beeld van de epidemie in Duitsland te vormen. Volgens Wieler heeft Duitsland een duidelijker beeld van de verspreiding van het virus dan de meeste andere landen. Het zogenoemde Dunkelziffer is niet zo groot. Uit de onderzoeken blijkt ook dat het aantal luchtwegaandoeningen en griepinfecties dit jaar duidelijk lager is dan in andere jaren. Dat is het effect van de afstands- en hygiëneregels, de mondkapjes en het ventileren, zei Wieler.

De Duitse regering had met de deelstaten afgesproken tijdens de feestdagen de lockdownmaatregelen te versoepelen. Enkele deelstaten hebben inmiddels aangegeven direct na kerst weer de huidige strengere maatregelen in te voeren. Vuurwerk met oud en nieuw is toegestaan, maar niet georganiseerd en niet op drukke plekken, zoals binnensteden.

Vanmiddag overleggen de deelstaatministers van onderwijs over verdere maatregelen aan de scholen. Lees meer bij Tagesschau

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger