Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: 'Inauguratie Biden feest van de Amerikaanse democratie'

Kort nieuws - 21 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel noemt de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden en vice-president Kamala Harris "een feest van de Amerikaanse democratie". 

"Ik verheug me op een nieuw hoofdstuk in de Duits-Amerikaanse vriendschap en samenwerking", liet Merkel woensdag via haar woordvoerder op twitter weten. De afgelopen vier jaar onder president Trump zijn de Duits-Amerikaanse en de transatlantische betrekkingen flink verslechterd. Met de komst van Biden is er "een veel bredere ruimte van politieke overeenstemming", zei Merkel donderdagochtend tijdens een bijeenkomst waarop ze vragen van journalisten beantwoordde. Ze noemde als voorbeeld de decreten die Biden op zijn eerste dag als president heeft getekend, zoals over de herintreding van de Verenigde Staten tot het klimaatakkoord van Parijs en het besluit dat de VS lid willen blijven van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Maas (SPD) is in de afgelopen vier jaar duidelijk geworden "wat 'America first' betekent: geen overleg, geen raadpleging", zei hij op tv-zender ZDF. Biden wil dat veranderen, aldus Maas. "Ik ben heel blij dat het nu eindelijk zo ver is. Want we hebben de VS nodig om grote uitdagingen, om de crises van deze tijd echt weer onder controle te krijgen."

Minister van Defensie Kramp-Karrenbauer (CDU) benadrukte in reactie op Bidens inauguratie dat Duitsland en de andere Europese landen, de "bondgenoten van Amerika", meer moeten investeren in de transatlanstische betrekkingen. Het is de Amerikanen al langer een doorn in het oog dat veel Europese landen, waaronder Duitsland, niet voldoen aan 2 procent-norm van de Navo. Volgens die norm moeten Navo-lidstaten 2 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan defensie. Lees meer bij FAZ.net en Zeit.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger