Duitslandweb logo Duitslandweb

Omstreden Hartz IV-wet moet worden aangepast
Constitutioneel Hof noemt bijstand 'ongrondwettelijk'

Achtergrond - 9 februari 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitslands grootste sociale hervorming moet worden aangepast. De omstreden bijstandswet Hartz IV, ingevoerd in 2005, is ongrondwettelijk. Dat bepaalde het Duitse Constitutionele Hof vandaag. De uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor de regering-Merkel.

Omstreden Hartz IV-wet moet worden aangepast
© Afb.: dpa/picture-alliance
Deze familie uit Dortmund leeft al 5 jaar van Hartz IV en is een van de klagers die vandaag door 'Karlsruhe' in het gelijk is gesteld.

De bedragen die Duitse langdurig werklozen krijgen uitgekeerd, zijn “duidelijk niet toereikend”, aldus het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtsinstantie. De uitspraak volgde op een klacht van een aantal Duitse gezinnen, dat vond dat de bijdragen voor hun kinderen te laag zijn. De rechter geeft hen gelijk.

Merkels regering moet van de rechters in Karlsruhe de hoogte van de uitkeringen nu voor 1 januari 2011 opnieuw berekenen zodat ze aan het “grondrecht op een menswaardig bestaansminimum” voldoen, aldus het Constitutioneel Hof. Die nieuwe berekening moet “zich sterker aan de realiteit oriënteren”. Tot die tijd hebben de ruim 6,5 miljoen uitkeringsgerechtigden in Duitsland recht op aanvullende uitkeringen. Dat drukt nog eens extra op de toch al zware staatsschuld van Duitsland.

Menswaardig bestaansminimum

Het Hof in Karlsruhe motiveerde de uitspraak met het belang dat de grondwet toekent aan het respect en de waarde van het individu. Daaruit leidt de rechtbank een “absolute effectieve aanspraak” op een menswaardig bestaansminimum af. Dat houdt ook een minimale betrokkenheid bij het maatschappelijke, culturele en politieke leven in, vindt het Hof.

Op dit moment bedraagt de Duitse bijstandsuitkering 359 euro per maand voor volwassenen. In totaal zijn in Duitsland 1,7 miljoen kinderen en jongeren afhankelijk van Hartz IV. Voor hen gelden bedragen van 215 euro voor kinderen onder de 6 jaar (60 procent van het volwassenenbedrag), 251 euro voor kinderen onder de 14 jaar (70 procent) en 287 euro voor jongeren tussen de 14 en de 18 jaar (80 procent). Voor de huur en andere vaste kosten krijgen de uitkeringsgerechtigden extra tegemoetkomingen.

Agenda 2010

De uitspraak is geen al te grote verrassing voor de regering-Merkel. Een jaar geleden kwam een andere rechtbank al tot het zelfde oordeel. Of er daadwerkelijk ook meer geld komt voor kinderen, is nog de vraag. Minister van Werkgelegenheid Ursula von der Leyen (CDU) kan zich ook voorstellen dat er meer wordt geïnvesteerd in onderwijs, sportlessen of warm eten op school.

Hartz IV werd in 2005 ingevoerd als onderdeel van het sociale hervormingsprogramma Agenda 2010 van de toenmalige kanselier Schröder (SPD), dat was gericht op de arbeidsmarkt en het sociale stelsel. De hervormingen waren vanaf het begin omstreden. Zo is het uitkeringssysteem zeer bureaucratisch. Al sinds de invoering van Hartz IV probeert Duitsland de uitkeringsproblematiek op te lossen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Elon Musk stampt in een recordtijd een gigafabriek in Brandenburg uit de grond. Niet tot ieders genoegen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger