Hervorming Hartz IV in ruil voor minimumloon
Regering komt oppositie tegemoet om hervorming te redden

Achtergrond - 6 januari 2011

De regering Merkel wil met de oppositie praten over de invoering van een minimumloon voor uitzendwerk. De regering hoopt dat de oppositie dan instemt met de hervorming van bijstandswet Hartz IV. In december vorig jaar blokkeerde de oppositie in de Bondsraad de hervorming.

Hervorming Hartz IV in ruil voor minimumloon
© dpa/picture-alliance
Minister Von der Leyen moet er voor zorgen dat de hervorming van Hartz IV er toch komt.

Met de concessie op het gebied van het minimumloon gaat de regering Merkel in op een eis van oppositiepartij SPD. Momenteel kent Duitsland geen wettelijk minimumloon. Deelstaatpremier Kurt Beck (SPD) van Rijnland-Palts beschreef in de Frankfurter Rundschau een minimumloon voor uitzendkrachten als “het allerminste wat we moeten bereiken”.

Minister Ursula von der Leyen van Werkgelegenheid (CDU) kondigde aan dat ze nog meer gaat investeren in het onderwijs aan kinderen van langdurig werklozen. Het wordt voor deze kinderen makkelijker om bijles te krijgen. Daarnaast wordt hun lidmaatschap van sport- en vrijetijdsverenigingen vergoed en krijgen ze extra geld voor een lunch op school. Een nieuwe verhoging van de bijstandstarieven wees de minister van de hand, aldus Die Welt vandaag.

Constitutioneel Hof

De hervorming van Hartz IV moest eigenlijk op 1 januari ingaan. Dat was in februari 2010 bepaald door het Constitutioneel Hof. Het Hof vond de bijstandstarieven ontoereikend en verklaarde dat de hervorming in strijd was met de grondwet. De regering Merkel verhoogde de tarieven vervolgens met vijf euro van 359 naar 364 euro per maand. Daarnaast investeerde de regering 620 miljoen euro in het onderwijs. De maatregelen wekten de woede van de oppositie die de geringe verhoging een schande noemde.

Begin december 2010 stemde de Bondsdag na een tumultueus debat in met de hervorming. In de Bondsdag heeft de coalitie van CDU/CSU en FDP een meerderheid. Dat geldt niet voor de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten. Daar heeft de oppositie sinds de verkiezingen in deelstaat Noordrijn-Westfalen de meerderheid. Op 17 december stemde de Bondsraad met één stem verschil tegen de geplande Hartz IV-hervorming.

Doordat de Bondsraad niet instemde met de hervorming krijgen de ongeveer 4,5 miljoen uitkeringsgerechtigden nog steeds het oude bedrag. Het voorstel ligt nu bij een speciale bemiddelingscommissie van leden uit de Bondsdag en Bondsraad. Die moeten een compromis bereiken over de toekomst van de hervorming. De voorzitter van de CSU, Horst Seehofer, toonde zich optimistisch. In Die Welt zei hij dat met het voorgestelde compromis een snelle afhandeling binnen handbereik is.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger