Duitslandweb logo Duitslandweb

Gaspijplijn Nordstream 2: bouw hervat na jaar stilstand

Kort nieuws - 8 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hoewel de weerstand tegen de omstreden gaspijplijn Nordstream 2 toeneemt, is de bouw ervan weer opgestart. Het project, dat gas uit Rusland via de Oostzee naar Duitsland moet brengen, heeft een jaar stil gelegen. 

De bouw van het laatste stukje gaspijplijn is zaterdag weer begonnen, heeft de projectmaatschappij laten weten. Van de 1230 kilometer lange pijplijn is volgens de bouwers 94 procent klaar. Er moeten nog 120 kilometer in Deense en 30 kilometer in Duitse wateren worden gelegd. 

Het project kwam in januari vorig jaar stil te liggen toen de VS met sancties dreigden tegen bedrijven die eraan meewerkten. Een aantal bedrijven haakte daarom af. De VS willen zelf graag vloeibaar gas aan Europa leveren, maar vinden het ook problematisch dat Duitsland en Europa zich afhankelijker maken van Rusland. Ook in Europa vinden veel landen dat een probleem. Zo zijn Polen en de Baltische staten bang dat Rusland nog meer invloed krijgt. En voor Oekraïne is het een groot nadeel als Rusland het land niet meer nodig heeft als doorvoerroute voor het gas.

Na de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny afgelopen zomer, gingen in de Duitse politiek stemmen op om het project te stoppen, om de druk op Rusland op te voeren. Frankrijk heeft zich eveneens tegen Nordstream 2 uitgesproken. Maar afblazen van de gaspijplijn treft ook Duitsland zelf en de bedrijven die er miljardeninvesteringen in hebben gedaan. Kanselier Merkel wil er aan vasthouden en de Duitse president Frank-Walter Steinmeier noemde Nordstream 2, vanwege de verslechterde betrekkingen, vorige week "bijna de laatste brug tussen Rusland en Europa". Lees meer bij Der Spiegel en tagesspiegel.de

Reacties

Ab - 12 februari 2021 18:59

Since Biden decided to stop the extra taxes on European Imports, Europe should help the USA too and reject the Nordstream for now. Trump costed Europe billions too much and was the wrong person to ask Europe for help against Russian foots in Europe. All the profits Germany was looking for came back in twofold. Biden made trade more profitable and decided to let the troops in Germany. Germany will gladen all the EU countries that oppose Nordstream under Putin and wait on Nordstream under Navaly.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.


Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.


Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.


Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger