Schandalen stapelen zich op rond Keulse metro

Achtergrond - 15 februari 2010

De problemen rond de bouw van de Keulse metrolijn lijken verdacht veel op systematisch bedrog. Velen houden hun hart vast als vandaag een bonte stoet carnavalsvierders langs de bouwput trekt.

Schandalen stapelen zich op rond Keulse metro
© Afb.: Flickr.com, dirk.olbertz

De laatste dagen komt het ene schandaal na het andere over de Keulse metro naar boven. Zo zouden bouwvakkers onder meer ijzeren ankers aan schroothandelaren verkocht hebben, die voor de metrotunnels bedoeld waren.

Terwijl de feestgangers vorige week boven de grond het carnaval openden, controleerde de gemeente in de bouwputten onder de grond of haar bange vermoedens klopten. En inderdaad; op sommige trajecten van de metrolijn is nog geen 20 procent van de ijzeren verankering aangebracht.

Een betrokkene bij het onderzoek sprak maandag in de Kölner-Stadt-Anzeiger van georganiseerd bedrog. De bouwopzichters zouden op grote schaal metingen vervalst hebben. Naast het ontbrekende ijzerwerk zou er met opzet te weinig beton gebruikt zijn.

'Rosenmontag'

De ontdekkingen maken deel uit van een grootscheeps onderzoek naar de instorting van het Keulse stadsarchief, vorig jaar maart. Aangenomen wordt dat fouten bij de bouw van de metro de oorzaak van deze catastrofe waren. Hierbij vielen twee doden en ging een groot deel van het archief verloren.

De gemeente overwoog volgens weekblad Der Spiegel eind januari om een deel van de binnenstad te evacueren, toen justitie de informatie over veiligheidsrisico's had doorgegeven. Van die evacuatie werd na nader onderzoek afgezien. De carnavalsoptocht van vandaag kan gewoon doorgaan. Experts houden de bouwputten nauwlettend in de gaten en doen continu metingen, meldde de gemeente afgelopen donderdag.

‘Rosenmontag’, het hoogtepunt van het Rijnlandse carnaval, begint traditioneel met een bonte carnavalsstoet. Het spektakel trekt jaarlijks zo’n 1 miljoen bezoekers.

Keulse ambtenaren zijn intussen op hun hoede voor nieuw gevaar. Ze vrezen dat de bouwputten vollopen, als het waterpeil in de Rijn nog verder stijgt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger