Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag debatteert over afschaffing coronaregels

Kort nieuws - 16 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag debatteert vandaag over de coronasituatie na 20 maart, als de meeste beperkende maatregelen in Duitsland komen te vervallen. Vanwege het hoge aantal besmettingen kiezen veel deelstaten ervoor via een overgangsregeling langer vast te houden aan de beperkingen. 

Het Robert-Koch-Institut (RKI), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, meldde vanochtend 262.593 nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur. De 7-Tage-Inzidenz, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen, is naar een recordhoogte van 1607 gestegen. Experts gaan er vanuit dat het werkelijke aantal besmettingen nog hoger ligt. Op veel plaatsen in Duitsland zijn de gezondheidsdiensten en testlocaties overbelast, zo meldt de Süddeutsche Zeitung.

Vanaf 20 maart vervallen de meeste coronamaatregelen, omdat de huidige regels die zijn vastgelegd in de infectieziektenwet dan aflopen. De Bondsdag overlegt vandaag over een wet met nieuwe rechtsgronden voor na 20 maart. Deze wet moet vrijdag worden aangenomen. Vanwege het hoge aantal besmettingen kiezen veel deelstaten ervoor om gebruik te maken van de overgangsperiode die tot 2 april duurt. Daarmee kunnen ze twee weken langer vasthouden aan de huidige beperkende maatregelen.

Na 2 april kunnen de deelstaten voor een bepaalde regio de regels aanscherpen wanneer de besmettingscijfers snel stijgen of er een gevaarlijke variant van het virus rondgaat. Dit is de zogenoemde Hot-Spot-regeling. Minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) heeft de deelstaten opgeroepen na 2 april vooral gebruik te maken van die regeling. "Dat kan er in noodgevallen ook toe leiden dat als de situatie in een hele deelstaat zo precair is, dat een hele deelstaat zich dan tot Hot-Spot verklaart", zei Lauterbach dinsdag bij omroep ARD. Een aanpassing van de infectieziektenwet in de komende dagen is nog mogelijk, maar "als de Hot-Spot-regeling echt door iedereen gebruikt wordt, dan kunnen we daar echt veel mee doen." Lees meer bij Süddeutsche.de

Lees meer over de Duitse corona- en inreisregels in ons overzicht: Corona in Duitsland - veelgestelde vragen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger