Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse deelstaten staan vaccins af aan Tsjechië

Kort nieuws - 1 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Drie Duitse deelstaten staan samen 15.000 doses coronavaccin af aan buurland Tsjechië. In de Tsjechische grensregio verspreidt het Sars-CoV-2-virus zich razendsnel. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen in het land gaat richting de 800, de hoogste incidentie van de EU. In sommige regio's ligt dit aantal al ver boven de duizend.

Ook in de regio's aan de Duitse kant van de grens stijgt is het aantal besmettingen relatief hoog. Veel mensen uit Tsjechië werken in Duitsland. Saksen, Thüringen en Beieren hebben de Tsjechische regering vaccins aangeboden. Tijdens een persconferentie maandagmorgen zei minister-president Kretschmer van Saksen dat het aanbod grif werd aangenomen en de doses deze maandag al worden opgehaald in Leipzig. "Dat laat zien dat de nood hoog is." De vaccins worden ingezet in de grensregio, aldus Kretschmer.

Minister-president Söder van Beieren zei over de schenking: "Het is niet zo veel, het is een gebaar, een symbolische maatregel, maar wel eentje die nut heeft. Wij hebben er profijt van als in de Tsjechische grensregio meer mensen gevaccineerd zijn. En we moeten de EU ook bij elkaar houden in deze tijden."

Omdat Tsjechië geldt als virusmutatiegebied, zijn de grenscontroles zeer streng. Grenspendelaars mogen alleen met een negatieve test de grens over en niet-noodzakelijk verkeer wordt tegengehouden.

Söder stuurt ook extra vaccins en extra sneltests naar de Beierse grensdistricten. Ook Kretschmer zei meer te gaan testen in de districten waar de besmettingscijfers hoog zijn. De scholen en kinderopvang in die districten gaan vandaag weer dicht. 

Söder en Kretschmer hebben maandag samen een plan gepresenteerd om de derde golf het hoofd te bieden en toch weer wat te kunnen openen. We moeten van 'geen contacten' naar 'alleen veilige contacten', aldus Söder. Een kapper zou zich bijvoorbeeld wekelijks moeten laten testen, hetzelfde geldt voor scholen die opengaan. Mobiele testcaravanen zouden daarbij moeten helpen. En alle vaccins die op voorraad zijn zouden zo snel mogelijk moeten worden gebruikt, wat Söder betreft ook via huisartsen en schoolartsen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger