Duitslandweb logo Duitslandweb

Contactbeperkingen opgeheven voor Duitse gevaccineerden

Kort nieuws - 7 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voor Duitse gevaccineerden en genezenen vervallen de contactbeperkingen vanaf komend weekend. Na de Bondsdag stemde vrijdagmorgen ook de Bondsraad in met de aangepaste regels. De nieuwe verordening wordt zondag van kracht.

Volledig gevaccineerden mogen volgens de nieuwe wet vanaf twee weken na de tweede prik een onbeperkt aantal mensen ontmoeten en hoeven ook geen test te doen voor ze naar bijvoorbeeld de kapper of de dierentuin gaan. Ook hoeven ze niet in quarantaine na contact met een besmet persoon of na verblijf in het buitenland. Ook een test is voor hen dan niet meer nodig. Deze rechten gelden ook voor genezenen in het eerste half jaar na een doorgemaakte coronabesmetting.

Gevaccineerden moeten zich wel blijven houden aan de hygiëneregels, zoals afstand houden en mondkapje dragen. In sommige deelstaten wordt het voor Duitse gevaccineerden en genezenen ook weer mogelijk om toeristische overnachtingen te boeken.

In de verordening staat dat de vaccinatie moet worden aangetoond met een vaccinatiebewijs in de Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse of Spaanse taal, digitaal of op papier. Nederlands wordt niet genoemd. Actualisering 11 mei 2021: Een woordvoerder van de Euregio Rijn-Waal laat weten dat de versoepelingen (nog) niet gelden voor Nederlandse gevaccineerden. Lees meer bij Tagesschau en lees de verordening COVID-19-Schutzmaßnahmen-Ausnahmenverordnung – SchAusnahmV van het Duitse ministerie van Justitie

Reacties

Daniel H - 9 mei 2021 17:37

Goede zaak dat voor mensen die gevaccineerd zijn bepaalde beperkingen niet meer gelden. Logisch ook: zij kunnen niet of ten hoogste in zeer beperkte mate zorgen voor verdere verspreiding van het virus. Niet meer nodig dus om hen aan dezelfde beperkingen te onderwerpen als mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Hoop dat de snelheid van vaccineren zal toenemen en iedereen die dat wil snel opnieuw van dezelfde vrijheden kan genieten.

Reageer
Herman von Pasenov - 9 mei 2021 15:55

Ik wil mij niet vaccineren. Ik wil ook geen test doen. Ik ben dus een tweede rangs burger geworden: ik mag helemaal niets meer. Ik heb een huis in Thüringen, maar mag dat niet bezoeken. Ik had corona, maar voelde er niets van. Dat is geweest in oktober vorig jaar. Ik val dus weer buiten de regeling. Mijn partner heeft langdurig geknuffeld met mij terwijl ik corona had, maar zij heeft de ziekte niet gekregen. Zij is dus nu een paria geworden.

Reageer
Marja Verburg Herman von Pasenov - 10 mei 2021 16:54

Het is mooi voor u dat u niets van de coronabesmetting heeft gemerkt, maar voor veel anderen geldt dat niet. Vaccineren en testen zijn nodig om het coronavirus te bestrijden. Helaas moet iedereen daarvoor met beperkingen omgaan. Die zijn nodig om mensenlevens te redden. Dat maakt u en uw partner niet tot tweederangsburgers of paria's. Vrijheid betekent niet alleen individuele vrijheid, het gaat ook om vrijheid met betrekking tot andere mensen. Mvg, de redactie

Gert Herman von Pasenov - 9 mei 2021 18:45

Dan zal je ook de consequenties moeten aanvaarden. Niet zielig doen Je kunt niet van twee walletjes eten. Door niet te vaccineren geef je het virus kans om zich te verspreiden.

Urs B - 8 mei 2021 19:46

Ik ben volledig gevaccineerd...mijn moeder ook in het verzorgingstehuis. Zij mag gewoon bezoek ontvangen....maar ik moet de grens over en nog 200km rijden!

Reageer
Karen Schot - 7 mei 2021 19:10

Ook wij hebben dat probleem, al zo lang niet meer naar ons huisje geweest.

Reageer
Jos van Buuren - 7 mei 2021 16:57

Wij hebben hetzelfde probleem.
Maar we blijven in verwarring zoveel Duitsers hier aan de Nederlandse kust
Maar geen Nederlander mag naar Duitsland naar zijn 2e huis of stacaravan.

Reageer
Marja Verburg Jos van Buuren - 10 mei 2021 16:03

Nederlanders mogen wel naar Duitsland, maar moeten als ze daar langer dan 24u blijven in quarantaine en/of ween negatieve test bij zich hebben. Datzelfde geldt voor Duitsers die vanuit Nederland terugreizen naar Duitsland, als ze niet voor werk of familiebezoek in NL zijn. Mvg, de redactie

Lies Peters - 7 mei 2021 12:45

En ook als ik als Nederlander,volledig gevaccineerd,naar de Eifel wil om in mijn huis aldaar de verwarming moet laten repareren.Dan zou ik dus ook de grens overkunnen...Het principe is hetzelfde ,want Duitse toeristen die gevaccineerd zijn mogen wel terug

Reageer
Marja Verburg Lies Peters - 10 mei 2021 16:00

Op dit moment weten we niet of de Duitse uitzonderingen voor gevaccineerden ook voor mensen gelden die in Nederland zijn gevaccineerd. We hopen daar zo snel mogelijk meer informatie over te hebben. Dan vindt u die hier: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger