Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingen Saksen-Anhalt: AfD in peilingen grootste partij

Kort nieuws - 27 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD is in de peilingen de grootste partij in Saksen-Anhalt. In de Oost-Duitse deelstaat zijn op 6 juni verkiezingen. 

De AfD heeft in de nieuwste peiling van onderzoeksbureau Insa de CDU in Saksen-Anhalt ingehaald. De AfD staat nu op 26 procent, de CDU van minister-president Reiner Haseloff op 25 procent. Derde partij in de peilingen is Die Linke met 13 procent, dan volgen de Groenen (11 procent), de SPD (10 procent) en de FDP (8 procent). De FDP zou daarmee weer in het deelstaatparlement komen, bij de vorige deelstaatverkiezingen in 2016 haalden de liberalen de kiesdrempel van 5 procent niet. 

De rechts-nationalistische AfD is omstreden en wordt in Saksen-Anhalt sinds januari in de gaten gehouden door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. De dienst verdenkt de partij in de deelstaat van rechtsextremisme omdat ze volgens een onderzoek de menselijke waardigheid aanvalt, de principes van de rechtsstaat afwijst en de democratie ondermijnt. Ook in andere deelstaten wordt de AfD in de gaten gehouden en de Verfassungsschutz wil de partij eveneens landelijk als Verdachtsfall aanmerken. Dan kan de dienst bijvoorbeeld AfD-leden afluisteren en informanten inzetten.

De AfD werd in Saksen-Anhalt in 2016 vanuit het niets de tweede partij. Inmiddels is ze dat in alle Oost-Duitse deelstaten. Omdat de andere partijen niet met de AfD willen samenwerken, maakt dat  coalitievorming in Oost-Duitsland moeilijk. Zo is de vraag of de huidige regeringscoalitie in Saksen-Anhalt genoeg stemmen krijgt om door te kunnen. Die regering wordt gevormd door CDU, Groenen en SPD - de zogenoemde Kenia-coalitie naar de kleuren van de Keniaanse vlag zwart-rood-groen. In 2016 bleek deze coalitie de enige werkbare optie. Nu de FDP weer in het parlement lijkt te worden gekozen, komt een zogenoemde Zimbabwe-coalitie van CDU, Groenen, SPD en FDP in beeld. Lees meer bij de Süddeutsche Zeitung

Reacties

Joop Koehler - 1 juni 2021 20:33

Verkiezingen Saksen-Anhalt: AfD in peilingen grootste partij.
Duitsland , maar dan normaal.
https://youtu.be/teYQ8rjc5C4

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger