Duitslandweb logo Duitslandweb

OM klaagt ex-VW-topman Winterkorn aan voor afleggen valse verklaring

Kort nieuws - 10 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie in Berlijn heeft oud-topman van Volkswagen Martin Winterkorn aangeklaagd voor het afleggen van een valse verklaring. Voor een onderzoekscommissie van de Bondsdag heeft Winterkorn in 2017 gelogen over het tijdstip waarop hij op de hoogte was van het dieselschandaal, zegt het OM. 

Winterkorn heeft voor de onderzoekscommissie van de Bondsdag ontkend dat hij voor september 2015, toen het dieselschandaal naar buiten kwam, op de hoogte was van de manipulatie met de uitstoot van dieselmotoren. Maar volgens het OM in Berlijn wist hij er in mei 2015 al van. 

Volkswagen bleek dieselmotoren met software bewust zo te manipuleren, dat ze op straat veel meer schadelijke stoffen uitstootten dan in een testomgeving. Toen dit uitkwam, moest Winterkorn opstappen. Sindsdien is het concern wereldwijd in veel rechtszaken verwikkeld. Winterkorn zelf moet zich, net als andere managers en oud-managers, ook nog voor een rechtbank in Braunschweig verantwoorden voor fraude in het dieselschandaal zelf. Die zaak begint in september.

Met Volkswagen is Winterkorn overeen gekomen een schadevergoeding van 11,2 miljoen euro te betalen. Het concern had in eerste instantie een miljard euro van zijn oud-topman geëist. Ook andere oud-bestuursleden gaan schadevergoedingen betalen. Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger