Duitslandweb logo Duitslandweb

Advies: Combineer AstraZeneca met Pfizer/Moderna

Kort nieuws - 2 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse vaccinatiecommissie StiKo heeft donderdag geadviseerd om na een eerste prik met AstraZeneca, als tweede vaccinatie Biontech/Pfizer of Moderna te gebruiken. 

Aanleiding voor het aangepaste advies is de besmettelijke Delta-variant van het virus. Een combinatie van een AstraZeneca-prik met een Biontech/Pfizer- of Moderna-prik beschermt volgens de StiKo beter tegen besmetting dan twee AstraZeneca-prikken. Na slechts 1 prik is de bescherming tegen de Delta-variant duidelijk minder, aldus de StiKo. Bij AstraZeneca wordt de tweede prik pas na ongeveer 12 weken gegeven, waardoor mensen langer slechts gedeeltelijk beschermd zijn.

Tegen een zwaar ziekteverloop beschermen twee AstraZeneca-prikken net zo goed als bij de andere virusvarianten. Lees meer bij Tagesspiegel

De Duitse vaccinontwikkelaar Curevac moest deze week bekendmaken dat het door dit bedrijf ontwikkelde corona-vaccin niet goed genoeg beschermt om een toelating te krijgen. Het vaccin beschermt in de leeftijdsgroep 18 tot 60 jaar 53 procent tegen Covid19, volgens de studie. Curevac blijft proberen een toelating te krijgen, omdat de bescherming tegen een zwaar verloop van een coronabesmetting wel goed is. De Duitse overheid heeft vorig jaar 23 procent van de aandelen van Curevac gekocht, voor 300 miljoen euro. Lees meer bij Zeit Online 

Tags: AstraZeneca

Reacties

Ellen Franssen - 5 juli 2021 08:15

Mijn man en ik hebben de tweede prik met Astrazeneca geweigerd. Wij vinden dat 60 plussers recht hebben op een Pfizer of Moderna vaccin aangezien we evengoed beschermd willen zijn tegen het virus als alle overige leeftijdsgroepen..

Reageer
Henk - 5 juli 2021 04:06

Gewoon online bij GGD aanmelden voor vaccinatie en NEE antwoorden bij vraag of je al eerder gevaccineerd bent. Dan kun je gewoon pfizer prik krijgen. Daarna afmelden voor 2e pfizer prik en voor astrazeneca prik.
Zo heb ik het gedaan en dat is zonder problemen gelukt (ben 64).

Reageer
M Tullmann Henk - 9 juli 2021 22:02

Die gedachte had ik ook, maar daar kwamen ze bij de GGD achter, maar weet je dan zeker dat je Pfizer krijgt? zou nl. ook Moderna kunnen zijn?

SLA Henk - 5 juli 2021 09:01

Wij hadden dit inderdaad ook als optie bedacht, maar hoe zit het dan met de registratie? krijgt u nu wel het bewijs dat u volledig bent gevaccineerd of dat niet ? Als u tweemaal bewijs heeft van een eerste prik, maar niet van een tweede prik, neem ik aan dat dit niet verwerkt kan worden in de corona app etc?

Cath. Boon - 5 juli 2021 00:11

Idem dito, ook in samenspraak met de huisarts besloten dat een 2e prik AZ niet
kan. Maar ondanks de vele verzoeken ad overheid, wordt het nog steeds geweigerd.
Enerzijds rijdt men met bussen door wijken heen om toch maar zoveel mogelijk mensen te kunnen vaccineren, anderzijds weigert men mensen te prikken die wel geprikt willen worden maar de 2e met een andere soort. Iets wat men in veel landen al doet. Het is vervelend omdat als het te lang duurt wij allen steeds slechter beschermd zijn.

Reageer
edward mechelen Cath. Boon - 6 juli 2021 06:33

ik ook ik woon in belgie en heb mijn astra zenica eerste prik gehaald en as zaterdag ga ik in nederland de tweede prik van pfizer halen dus ze zoeken het maar uit hier in belgie ik heb mijn cimbi mix en eventueel een derde prik met phizer als ik dat wil

L ERi - 4 juli 2021 22:10

ja, ik zit er ook op te wachten om de 2e prik Pfizer te krijgen. Zeker omdat we verplicht werden Astra te nemen, en later de 60+ weigeraars wel Pfizer mochten nemen... Ik ben ook flink ziek geweest van Astra en de bescherming met Pfizer naast Astra is bewezen beter...dus Nederland...keur dit svp goed voor alle 60+ers.. Hoe beter gevaccineerd hoe veiliger!

Reageer
Hp van dijk - 4 juli 2021 17:17

Wat fijn dat het in duitsland mag.
Ik zit te wachten dat nederland dat ook gaat doen .ik ben heel ziek geweest van astrazeneca mag van mij huisarts geen tweede hebben hij staat er niet achter.we hebben zelf dgr hugo de jonge een bericht gestuurd tot nu toe geen antwoord.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger