Duitslandweb logo Duitslandweb

Advies: Combineer AstraZeneca met Pfizer/Moderna

Kort nieuws - 2 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse vaccinatiecommissie StiKo heeft donderdag geadviseerd om na een eerste prik met AstraZeneca, als tweede vaccinatie Biontech/Pfizer of Moderna te gebruiken. 

Aanleiding voor het aangepaste advies is de besmettelijke Delta-variant van het virus. Een combinatie van een AstraZeneca-prik met een Biontech/Pfizer- of Moderna-prik beschermt volgens de StiKo beter tegen besmetting dan twee AstraZeneca-prikken. Na slechts 1 prik is de bescherming tegen de Delta-variant duidelijk minder, aldus de StiKo. Bij AstraZeneca wordt de tweede prik pas na ongeveer 12 weken gegeven, waardoor mensen langer slechts gedeeltelijk beschermd zijn.

Tegen een zwaar ziekteverloop beschermen twee AstraZeneca-prikken net zo goed als bij de andere virusvarianten. Lees meer bij Tagesspiegel

De Duitse vaccinontwikkelaar Curevac moest deze week bekendmaken dat het door dit bedrijf ontwikkelde corona-vaccin niet goed genoeg beschermt om een toelating te krijgen. Het vaccin beschermt in de leeftijdsgroep 18 tot 60 jaar 53 procent tegen Covid19, volgens de studie. Curevac blijft proberen een toelating te krijgen, omdat de bescherming tegen een zwaar verloop van een coronabesmetting wel goed is. De Duitse overheid heeft vorig jaar 23 procent van de aandelen van Curevac gekocht, voor 300 miljoen euro. Lees meer bij Zeit Online 

Tags: AstraZeneca

Reacties

E. de Haan - 6 juli 2021 18:18

Ook net geprobeerd afspraak te maken voor 2e prik bij de GGD. Kreeg ook te horen dat het pas vanaf 16 juli kan worden afgesproken. Geen goed gevoel bij zo lang te moeten wachten.
10 mei eerste prik gehad met astra zenica.
En dit terwijl er geadviseerd wordt met 4 weken 2e prik. Inderdaad gevoel in het verdoemde hoekje te zitten.

Reageer
I. Fierinck E. de Haan - 7 juli 2021 08:52

Ik heb ook dit gevoel. Ik werk in de zorg en kan 1,5m niet handhaven. Voel me echt dor hout. Niemanddie het iets kan scheelen. Pas 24 juli 2e prik. Zal met pfizer dan ook niet veel eerder worden. Ik heb het idee dat ze van de Astra-Zenica af moeten.

Marc - 6 juli 2021 13:29

GGD (0800-7070) weigert Pfizer als tweede vaccin in te plannen nadat ik AstraZenica als eerste vaccin heb gehad.
Moest RIVM maar bellen (0800-1351), weer een student aan de lijn die er niets van snapte. Moest zaken navragen. Ik had pech.
En nu? Typisch Nederlands 'kastje-muur verhaal' met goedkope krachten aan de lijn, het lijkt de belastingdientstelefoon wel.

Reageer
dwolkers Marc - 6 juli 2021 17:46

Eh nee, vanaf 16 juli kun je bellen. Dus wanneer je het vaccin gaat krijgen is nogal onduidelijk.

Ans Marc - 6 juli 2021 16:43

Officieel bericht van rijksoverheid: vanaf 16 juli kun je geprikt worden. Ik heb mijn ggd al verzocht mij alvast in tecplannen

M. Dekkers - 6 juli 2021 13:24

Ook in ben erg ziek van de 1ste Astra geweest (ik wilde die helemaal niet, maar gezien de leeftijd had ik toen geen keus). Ik heb net de GGD gebeld om als 2de prik de Pfizer te kunnen krijgen. Ik kreeg het niet voor elkaar. Word er moedeloos van, wat loopt Nederland toch weer achter. Er was bij de GGD nog niets bekend. Dat, terwijl het op het nieuws is geweest én er wetenschappelijk bewezen artikelen over zijn gepubliceerd.

Reageer
M.Moonen M. Dekkers - 7 juli 2021 15:14

Bij mij zelfde verhaal. Ook GGD gebeld 5 juli. Kreeg 0,0. Moet nu wachten op 2e astra pas op 22/7. Ik ga 25/7 naar Frankrijk. Eigen huisarts doet niets.
Waardeloos!!! Op 22/7 ook pcr test ivm 72 uur geldig. Maar gaat niet samen volgens huisarts. Wat moet ik doen????

C.H. - 5 juli 2021 19:55

Mijn man heeft 19 mei de 1e AZ prik gehad bij de huisarts. Nu wordt de 2e prik bij de huisarts in onze vakantie gegeven en de enige mogelijkheid is nu eind augustus bij de HA. Eerder prikken zij niet!
60+ die AZ geweigerd hebben, zijn reeds volledig gevaccineerd met Pfizer....
Hij denkt er nu ook over om de 2e prik van Pfizer te halen.

Reageer
WT C.H. - 8 juli 2021 11:54

Dat klopt niet, deze groep heeft de 1e prik waarschijnlijk wel gehad maar de 2e prik moet nog gehaald worden. Vanaf 5 juni bellen, 2 weken wachten op 1e prik en vervolgens 5 weken in mijn geval tot 2e, dus eind juli pas (Zelf weigeraar ivm medisch risico. Nu keurig door arts geprikt en half uur in de gaten gehouden, fijn)
Zou zeker als 2e prik de pfizer of Moderna nemen.

Iedje Heijs - 5 juli 2021 19:03

Wij hebben geen tijd meer te verliezen !!!!

Nu met spoed en voorrang de Pfizer na onze 1e AstraZeneca prik.
Wij lopen nu veeeel te veeel risico met de nieuwe Deltavariant.
Dit is onacceptabel !

Dus snelheid van de Pfizer toediening is geboden !!!

Reageer
dwolkers Iedje Heijs - 6 juli 2021 17:48

Nou dat gebeurt hoor, not. Vanaf 16 juli kunt u bellen. De meeste 60 klussers hebben dan al de 2e AZ gehad... En die zoeken het dus maar uit.

A. van Schijndel - 5 juli 2021 17:04

Treurig dat de kwetsbare groep mensen, waarvan ook ik deel uitmaak, met het onbehaaglijke gevoel zit, niet optimaal beschermd te zijn. Ook ik weiger de tweede AZ-prik. Ik ben zoals veel leeftijdgenoten nog heel actief, wil me graag en goed inzetten voor de samenleving (onderwijs), maar wel met een veilig gevoel. Aub een tweede prik van Pfizer.

Reageer
terrence lauerhohn A. van Schijndel - 8 juli 2021 09:14

Ik heb ook een afspraak gemaakt en niet gezegd dat ik al eerder was gevaccineerd met AZ. Heb mijn tweede met Pfizer gekregen op 6 juli. Terwijl mijn eerste prik wel bij RIVM staat geregistreerd. Heb ook een QRcode dat ik ben gevaccineerd.

Maurice A. van Schijndel - 6 juli 2021 20:55

Doe als ik: Bel je huisarts en zeg "ik ben AZ weigeraar", ook nadat je 1e vaccinatie gehad hebt met AZ via huisarts.
Ga daarna naar rivm.nl en meld je online aan voor vaccinatie bij de GGD. Dit kan al sinds half juni.
Ik heb inmiddels 2e vaccinatie gehad met Pfizer.
Sta nu bij RIVM geregistreerd met AZ en Pfizer.

gea - 5 juli 2021 16:42

Ik lees in drie kranten dat de gezondheidsraad vandaag maandag 5 juli (eind van de middag) met advies komt!

Reageer
Esther gea - 5 juli 2021 17:54

Het advies inzake mix van Astra en Pfizer ligt er nu vanuit de gezondheidsraad. Hugo de Jonge zal naar verwachting dinsdag 6 juli aangeven of hij het advies overneemt.

Eveline - 5 juli 2021 11:41

het zou misschien is mooi zijn wanneer tv programma's dit is onder de aandacht willen brengen. Heb voordat ik mijn eerst AZ had genomen meerdere programma's aangeschreven maar je hoort daar niks van. De meeste mensen die daar werken krijgen daar ook pfizer dus lekker belangrijk!!!!! ik voel mij zo machteloos hierover. Alle mailtjes aan het rivm kreeg ik dezelfde antwoorden 1e AZ 2e AZ pff.

Reageer
Eveline - 5 juli 2021 11:34

Ik heb ook mijn 2e AZ geweigerd ik moest hem 3 juli halen. De eerst AZ met veel tegenzin gehaald heb 2 weken in de stress gezeten ivm die evt bijwerking. Het onderzoek waarop de gezondheidsraad wacht, die van Engeland is bekend dus begrijp werkelijk niet dat we moeten wachten op groen licht ivm een 2e prik van pfizer. Nu zijn vele 60 tigers geen 2e prik AZ gaan halen dus niet genoeg beschermd. Ik begrijp Hugo de Jonge niet. met bussen de wijken in en wij die willen mogen niet!!!!

Reageer
Jet - 5 juli 2021 11:24

Ik heb hetzelfde gedaan als Henk. Inmiddels vraagt de GGD ter plekke indringend of het je eerste prik is, hoor ik van een collega. Volhouden, zij kunnen niet in het RIVM register want daar heb je geen toestemming voor gegeven aan de GGD, alleen aan RIVM. De app werkt. Ik heb 2 doses van 2 gekregen zegt de internationale QR code. Ook de NL QR-code werkt. En als hij ooit niet meer werkt ook goed. Ik koos voor betere bescherming. Kan altijd nog een test laten doen en anders reis ik maar niet.

Reageer
Jet Jet - 12 juli 2021 13:24

Ik wel. Garantie tot de hoek natuurlijk, want ik stuur die app niet aan. Ik heb gewoon het risico genomen dat de registratie niet goed zou gaan omdat ik de daadwerkelijke bescherming belangrijker vond dan de administratie. Ik hoef niet naar een festival en reizen lijkt nu ook al geen goed idee meer.

Stefanie Jet - 5 juli 2021 11:54

Hi Jet. Mijn ouders zitten met hetzelfde probleem en mijn moeder dacht dit ook gewoon te kunnen doen. Begrijp ik goed dat je dus gewoon geregistreerd staat als volledig gevaccineerd? Na eerste prik met AZ en tweede met Pfizer/Moderna?

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger