Duitslandweb logo Duitslandweb

Groenen-lijsttrekker Baerbock onder vuur

Kort nieuws - 5 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Lijsttrekker van de Groenen Annalena Baerbock wordt ervan beschuldigd dat ze in haar net verschenen boek 'Jetzt. Wie wir unser Land erneuern' plagiaat pleegt.

De Oostenrijkse mediawetenschapper Stefan Weber maakte vorige week bekend dat hij in het boek van Baerbock, waarin ze haar visie op de samenleving uiteen zet, meerdere stukken tekst heeft gevonden die gekopieerd lijken uit andere teksten. Het gaat in veel gevallen om feitjes die uit andere bronnen lijken te zijn overgenomen. Afgelopen weekeinde stuurde Weber volgens de Süddeutsche Zeitung een document rond waarin hij 29 plekken aanwijst in het boek. Hij constateert dat ze ook formuleringen van haar partijgenoten Joschka Fischer en Jürgen Trittin heeft overgenomen. 

Baerbock heeft in haar verweer aangegeven dat ze geen wetenschappelijk boek heeft geschreven en dat er daarom ook geen voetnoten in het boek zijn opgenomen. Het is geschreven met hulp van anderen, vertelde ze in interviews de afgelopen dagen, en op basis van transcripties van lange gesprekken van Baerbock met een publicist.

Haar partij, de Groenen, deed de verwijten af als laster. Ook politici van andere partijen pleitten voor meer niveau in de verkiezingsstrijd. Baerbock zelf nam een advocaat in de arm om zich te verweren. Die zei dat van auteursrechtenschending geen sprake is. De uitgever van het boek liet weten: "De opsomming van algemeen toegankelijke feiten is net zo min auteursrechtelijk beschermd als de eenvoudige formuleringen waarmee de feiten worden weergegeven."

Toch houdt de discussie nu al een week aan. Duitse media schrijven dat de reputatie van Baerbock een flinke deuk heeft opgelopen, ook omdat de plagiaatbeschuldigingen volgen op een discussie, begin juni, over haar cv. Kort na haar verkiezing als lijsttrekker, werd haar cv op de website op enkele punten aangepast. Ook werd het niveau van haar universitaire opleiding in twijfel getrokken. In mei was al ophef ontstaan over kerstbonussen van haar partij die Baerbock had moeten melden bij de Bondsdag. Baerbock kreeg in 2018, 2019 en 2020 een bonus voor haar werk als voorzitter (waarvoor ze geen salaris krijgt omdat ze al wordt betaald voor haar werk als Bondsdaglid). Dit voorjaar meldde ze die bonussen alsnog zelf bij de Bondsdag, maar dat dit pas gebeurde nadat ze tot lijsttrekker was gekozen, was koren op de molen voor haar critici. Een stomme fout, zegt ze daarover zelf. Ze heeft de inkomsten overigens wel gewoon bij de belastingdienst gemeld.

Hoewel het stuk voor stuk kleine fouten of slordigheden zijn, lukt het haar tegenstanders om haar integriteit een van de meestbesproken thema's in de campagne te laten zijn. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung, bij de Berliner Zeitung of bij Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger