Opmerkelijk: ‘Ongezond’ Duits brood in gevaar
Bakkers fel tegen ‘pervers’ EU-plan voor lager zoutgehalte

Achtergrond - 24 maart 2010

Het plan van de Europese Commissie om het zoutgehalte in brood omlaag te brengen, is Duitse bakkers in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vrezen dat het traditionele, zoute Duitse brood plaats moet maken voor Europese eenheidsworst.

Opmerkelijk: ‘Ongezond’ Duits brood in gevaar
© Flickr.com, Buddhaah
Duitse bakkers zijn bang dat een plan van de EU hun traditionele brood in gevaar brengt.

“Ik vind het discriminerend, absurd en pervers als wij ons gezonde brood niet meer als gezond mogen aanbieden”, zegt Peter Becker, directeur van het Duitse bakkersgilde. Volgens een plan van de EU mag het zoutgehalte in brood niet hoger zijn dan 1,3 procent. Alles daarboven mag het predicaat ‘gezond’ niet dragen.

 

Duitse bakkers zien hun traditionele brood in gevaar. Dit bevat van oudsher 1,8 tot 2,2 procent zout. Volgens Becker is het EU-plan het begin van de “reguleringswoede van de zelfbenoemde gezondheidsapostels”. Op de lange termijn vreest hij een wettelijk verbod op het zoute Duitse brood. Door de lagere zoutstandaard verliezen ambachtelijke bakkers terrein aan grote broodfabrikanten, denkt Becker.

 

Consumentenorganisatie Foodwatch is wel blij met het voorstel van de EU. Met 38 van de 80 miljoen Duitsers, die volgens de Bondsregering een te hoge bloeddruk hebben, “is het zoutgehalte absoluut interessante informatie”, aldus een woordvoerder.

 

In mei beslist de Europese Commissie over de kwestie.

Reacties

martin cox - 2 juni 2019 23:39

Ik haal mijn brood altijd uit Duitsland. Ik vind het lekkerder dan het vaak kleffe Nederlandse brood, Wat ik me afvraag is of er ook jodium in zit, zoals in het Nederlandse brood.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger