Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingscampagne: Merkel pleit voor Laschet als opvolger

Kort nieuws - 23 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de start van de heiße Phase van de CDU/CSU-verkiezingscampagne pleitte kanselier Merkel zaterdag voor Armin Laschet als toekomstig kanselier van Duitsland. Laschet zelf waarschuwde voor een linkse regering. De CDU/CSU doet het vijf weken voor de verkiezingen slecht in de peilingen.

Eigenlijk doet Merkel niet meer mee aan campagnebijeenkomsten sinds ze eind 2018 het partijvoorzitterschap opgaf, zei ze zaterdag tijdens de CDU/CSU-verkiezingsbijeenkomst in Berlijn. En als vertrekkend kanselier moet je ook terughoudend zijn, vindt ze. Toch sprak ze zich uit voor Laschet als haar opvolger als kanselier en prees hem als bruggenbouwer en ervaren politicus, onder meer als minister-president van Noordrijn-Westfalen.

Laschet zelf waarschuwde voor een linkse regering na de Bondsdagverkiezingen van 26 september. "Ik zal strijden met alle middelen die ik heb om te voorkomen dat dit land door ideologen wordt overgenomen." Daarvoor moet de CDU/CSU bij de verkiezingen de grootste partij worden, aldus Laschet. Hij richtte zijn pijlen op de SPD, de Groenen en Die Linke. De lijsttrekker van de CDU/CSU pleitte voor een klimaatbeleid dat rekening houdt met de economie en sprak zich uit tegen belastingverhogingen. 

De CDU/CSU doet het slecht in de peilingen. In de meest recente peiling, van onderzoeksbureau Insa, staat ze op 22 procent van de stemmen, net als de SPD. De CDU/CSU stond tot en met juli duidelijk bovenaan, met Bündnis 90/Die Grünen al twee jaar lang stabiel als tweede partij achter zich. Maar de afgelopen week lijkt de SPD aan een opmars begonnen. In vrijwel alle peilingen zijn de sociaaldemocraten inmiddels de tweede partij, of ze gaan zelfs gelijk op met de christendemocraten.

De SPD profiteert van de populariteit van lijsttrekker Olaf Scholz, blijkt uit de peilingen van de ARD-Deutschlandtrend. Laschet en Groenen-kanselierskandidaat Annalena Baerbock hebben juist aan populariteit ingeboet door missers in hun campagne (zie hier en hier). Als Duitsers hun kanselier direct zouden mogen kiezen, zou 12 procent voor Baerbock stemmen, 16 procent voor Laschet en 41 procent voor Scholz. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt en bekijk de toespraken op Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Verkiezingsthema: Digitalisering

Verkiezingsthema: Digitalisering

De coronacrisis toont pijnlijk aan hoe erg Duitsland digitaal achterloopt. Wat willen de partijen eraan doen?

Lees meer

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Ondanks dat Duitsland een van de rijkste landen van Europa is, kampt het met grote sociale ongelijkheid.

Lees meer

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

De kleine Duitse partijen spelen een belangrijke rol in de politiek. Dit zijn hun lijsttrekkers.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger