Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingscampagne: Merkel pleit voor Laschet als opvolger

Kort nieuws - 23 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de start van de heiße Phase van de CDU/CSU-verkiezingscampagne pleitte kanselier Merkel zaterdag voor Armin Laschet als toekomstig kanselier van Duitsland. Laschet zelf waarschuwde voor een linkse regering. De CDU/CSU doet het vijf weken voor de verkiezingen slecht in de peilingen.

Eigenlijk doet Merkel niet meer mee aan campagnebijeenkomsten sinds ze eind 2018 het partijvoorzitterschap opgaf, zei ze zaterdag tijdens de CDU/CSU-verkiezingsbijeenkomst in Berlijn. En als vertrekkend kanselier moet je ook terughoudend zijn, vindt ze. Toch sprak ze zich uit voor Laschet als haar opvolger als kanselier en prees hem als bruggenbouwer en ervaren politicus, onder meer als minister-president van Noordrijn-Westfalen.

Laschet zelf waarschuwde voor een linkse regering na de Bondsdagverkiezingen van 26 september. "Ik zal strijden met alle middelen die ik heb om te voorkomen dat dit land door ideologen wordt overgenomen." Daarvoor moet de CDU/CSU bij de verkiezingen de grootste partij worden, aldus Laschet. Hij richtte zijn pijlen op de SPD, de Groenen en Die Linke. De lijsttrekker van de CDU/CSU pleitte voor een klimaatbeleid dat rekening houdt met de economie en sprak zich uit tegen belastingverhogingen. 

De CDU/CSU doet het slecht in de peilingen. In de meest recente peiling, van onderzoeksbureau Insa, staat ze op 22 procent van de stemmen, net als de SPD. De CDU/CSU stond tot en met juli duidelijk bovenaan, met Bündnis 90/Die Grünen al twee jaar lang stabiel als tweede partij achter zich. Maar de afgelopen week lijkt de SPD aan een opmars begonnen. In vrijwel alle peilingen zijn de sociaaldemocraten inmiddels de tweede partij, of ze gaan zelfs gelijk op met de christendemocraten.

De SPD profiteert van de populariteit van lijsttrekker Olaf Scholz, blijkt uit de peilingen van de ARD-Deutschlandtrend. Laschet en Groenen-kanselierskandidaat Annalena Baerbock hebben juist aan populariteit ingeboet door missers in hun campagne (zie hier en hier). Als Duitsers hun kanselier direct zouden mogen kiezen, zou 12 procent voor Baerbock stemmen, 16 procent voor Laschet en 41 procent voor Scholz. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt en bekijk de toespraken op Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger