Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel distantieert zich van SPD-kanselierskandidaat Scholz

Kort nieuws - 1 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Eigenlijk wil Angela Merkel zich als vertrekkend kanselier niet mengen in de verkiezingsstrijd, heeft ze eerder gezegd. Maar ze heeft zich nu toch kritisch uitgelaten over SPD-kanselierskandidaat Olaf Scholz, die haar eigen partijgenoot, CDU/CSU-lijsttrekker Armin Laschet, in verschillende peilingen heeft ingehaald.

Merkel bekritiseert Scholz omdat hij zich volgens haar niet duidelijk genoeg distantieert van de socialistische partij Die Linke. In het tv-debat van afgelopen zondag wilde Scholz niet letterlijk zeggen dat hij niet met Die Linke gaat regeren. Wel somde hij de Linke-standpunten op die wat hem betreft samenwerking onmogelijk maken, zoals de eis van de partij uit de Navo te stappen en de kritiek op internationale militaire missies.  

"Met mij als kanselier zou er nooit een coalitie zijn waar Die Linke aan deelneemt", antwoordde Merkel op een vraag van een journalist tijdens een persconferentie met de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz. Of Scholz dit standpunt deelt, blijft onduidelijk, aldus Merkel. Ze ziet daarom "een enorm verschil voor de toekomst van Duitsland" tussen haar zelf en Scholz, zei ze. 

Merkels kritiek past in de recente aanvallen van de CDU/CSU op een linkse samenwerking. Ook beschuldigen christendemocraten uit de partijtop zoals Markus Söder en Volker Bouffier, de minister-presidenten van Beieren en Hessen, Scholz ervan zich de erfenis van Merkel onrechtmatig toe te eigenen. Scholz presenteert zich, net als Merkel, als ervaren crisismanager. Uit verschillende peilingen blijkt dat kiezers hem het liefst als kanselier zien, zijn populariteitscijfers zijn veel hoger dan die van Laschet en de kanselierskandidaat van de Groenen Annalena Baerbock. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Verkiezingsthema: Digitalisering

Verkiezingsthema: Digitalisering

De coronacrisis toont pijnlijk aan hoe erg Duitsland digitaal achterloopt. Wat willen de partijen eraan doen?

Lees meer

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Ondanks dat Duitsland een van de rijkste landen van Europa is, kampt het met grote sociale ongelijkheid.

Lees meer

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

De kleine Duitse partijen spelen een belangrijke rol in de politiek. Dit zijn hun lijsttrekkers.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger