Duitslandweb logo Duitslandweb

FDP en Groenen zetten eindsprint verkiezingsstrijd in

Kort nieuws - 20 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Groenen en de FDP maken een grote kans deel uit te maken van de volgende Duitse regering. Beide partijen hebben op partijcongressen afgelopen weekeinde de eindsprint voor de verkiezingen op 26 september ingezet.

De FDP wil als derde partij uit de verkiezingsstrijd uit de bus komen, was de boodschap op het extra partijcongres in Berlijn. Ze willen de Groenen inhalen, die op dit moment in de peilingen met 15-16 procent op de derde plaats staat. De FDP staat op 11-12 procent. Vanuit Nederland wenste premier Rutte de Duitse liberalen veel succes bij de Bondsdagverkiezingen. 

De liberalen kunnen waarschijnlijk verschillende coalities aan een meerderheid helpen. Het liefst zou de FDP met de CDU/CSU regeren, maar met z'n tweeën zullen de fracties niet genoeg stemmen hebben. Dan zou de FDP een logische coalitiepartner in een regering met CDU/CSU en Bündnis 90/Die Grünen zijn. Maar volgens de huidige peilingen zou de SPD de grootste partij worden. Die wil ook graag met de Groenen regeren en zal waarschijnlijk ook een derde partner nodig hebben. Ook dan komt de FDP in beeld.

De liberalen liggen inhoudelijk verder af van de SPD en de Groenen dan van de CDU/CSU. Maar FDP-partijleider Lindner sloot op het partijcongres een Ampelkoalition (stoplichtcoalitie van SPD, FDP en Groenen, genoemd naar de partijkleuren rood-geel-groen) niet uit. Tegelijkertijd zei hij dat de grootste partij niet automatisch de regering hoeft te vormen. Ook als de SPD wint, kan de FDP proberen de CDU/CSU aan een meerderheid te helpen.

Bündnis 90/Die Grünen

De Groenen zitten in een moeilijke positie. Ze stonden de afgelopen jaren stabiel tweede in de peilingen en de verkiezingsstrijd leek eerder dit jaar te gaan tussen de CDU/CSU en Bündnis 90/Die Grünen. Maar door de opmars van de SPD sinds augustus staan de Groenen inmiddels derde in de peilingen en is de kans dat de partij de kanselier kan leveren zo goed als verkeken.

Op hun partijcongres benadrukten Die Grünen afgelopen weekeinde het belang van een goed klimaatbeleid en presenteerden ze een sociaal programma voor een hoger minimumloon, meer geld voor scholen en lastenverlichting voor huurders. Hiermee hoopt de partij kiezers buiten de eigen achterban aan te spreken. Lees meer bij HandelsblattTagesschau en Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger