Duitslandweb logo Duitslandweb

Sterke toename rechtsextremisme in deelstaat Saksen

Kort nieuws - 6 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal rechtsextremisten in de Oost-Duitse deelstaat Saksen is vorig jaar sterk toegenomen. Dat blijkt uit een jaarrapport van Saksische binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Volgens het rapport is het aantal rechtsextremisten in de deelstaat gestegen naar 4.800, tegenover 3.400 een jaar geleden.

De toename is onder meer te verklaren door het feit dat de omstreden AfD-vleugel Der Flügel sinds vorig jaar officieel in de gaten wordt gehouden door de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Der Flügel is eerder dit jaar officieel opgeheven, maar aanhangers ervan hebben nog veel invloed en gelden als rechts-radicaal. Zij zijn meegeteld in het rapport van de Saksische Verfassungsschutz.

De structuren van de rechtsextremistische scene zijn veranderd, meldt het rapport. Zo wordt steeds meer in gesloten chatgroepen gesproken, en worden nepnieuws en haat via sociale media verspreid. Het is voor de autoriteiten lastig deze nieuwe rechtsextremistische netwerken te herkennen.

Ook aan de extreemlinkse kant van het spectrum is er een toename te zien in Saksen. In Leipzig is het aantal linksextremistische geweldsdelicten in 2020 zelfs verdrievoudigd. Leipzig is naast Hamburg en Berlijn inmiddels een landelijke hotspot van linksextremistisch geweld, aldus deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Roland Wöller (CDU). Lees meer bij MDR.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger