Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland laat ongevaccineerden niet meer toe in winkels en cultuur

Kort nieuws - 2 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland voert een 2G-beleid in voor de detailhandel. Ongevaccineerden en mensen zonder herstelbewijs kunnen bij niet-essentiële winkels niet meer naar binnen. Ook worden ze niet meer toegelaten bij culturele bijeenkomsten en sportevenementen. Clubs en discotheken gaan in de meeste deelstaten dicht. Met Oud en Nieuw is vuurwerk verboden en Duitsland koerst aan op een vaccinatieplicht in februari.

Dat hebben de bondsregering en de deelstaten donderdagmiddag besloten. Demissionair kanselier Merkel zei dat dit de afspraken zijn die voor alle deelstaten gelden, maar dat deelstaten zelf nog strengere maatregelen kunnen nemen als de situatie daarom vraagt. Ze sprak van een "daad van nationale solidariteit". Bij het overleg was ook Merkels beoogde opvolger Olaf Scholz aanwezig.

Bij grotere sport- en culturele evenementen wordt het aantal toeschouwers dat aanwezig mag zijn ingeperkt. Slechts 30 tot 50 procent van de capaciteit mag worden gebruikt met een maximum van 5.000 bezoekers binnen en 15.000 buiten. In scholen zijn voortaan in alle klassen mondkapjes verplicht. 

Bij privé-bijeenkomsten waarbij mensen zonder vaccinatie- of herstelbewijs samenkomen, mogen naast leden van het eigen huishouden slechts twee leden van een ander huishouden aanwezig zijn. Kinderen tot en met 14 jaar zijn hiervan uitgezonderd. In regio's met veel besmettingen mogen ook minder mensen privé samenkomen die wel gevaccineerd of hersteld zijn: 50 personen binnen en 200 buiten.

Scholz kondigde een grote vaccinatie-actie aan. Tot kerst moeten 30 miljoen extra prikken worden gezet. De bedoeling is dat binnenkort ook apothekers, tandartsen en zorgmedewerkers mensen mogen vaccineren. Scholz koerst daarnaast aan op een algemene vaccinatieplicht. De Ethikrat, een adviesraad op ethisch gebied, moet daarover deze maand met een advies komen. Dan kan de Bondsdag daar in januari een besluit over nemen en kan een vaccinatieplicht mogelijk in februari ingaan. 

Voor gedupeerde ondernemers wordt het hulppakket uitgebreid. Lees meer bij.Tagesschau of lees het besluit van de deelstaten en de regering

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger