Duitslandweb logo Duitslandweb

Podcast Achtung! Kerstspecial

Achtergrond - 21 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse kerstfeest is iets bijzonders, hoort u in deze aflevering van de actualiteitenpodcast Achtung! Duitse Updates. Maarten Westerveen en Wiebke Pittlik praten met Petra Schulze Göcking, communicatiemedewerker bij het Duitsland Instituut, en dominee Axel Wicke, die maar nauwelijks kan wennen aan de Nederlandse kersttradities. Over de tradities, de boom, de kerstmarkt en het mooie van de adventstijd.

 

De Duitse kersttradities zijn anders dan de Nederlandse. Z'n eerste kerst in Nederland beviel dominee Axel Wicke (luister ook naar de podcast over zijn jeugd in West-Berlijn) maar niks. En nog steeds is het afzien soms, voor een Duitser, dat Nederlandse kerstfeest. Dat beaamt ook Petra Schulze Göcking. Zij verhuisde een aantal jaren geleden naar Nederland en is als u deze podcast luistert al naar Duitsland vertrokken. Om Kerstmis te vieren zoals dat naar haar gevoel hoort. Want gevoel, dat speelt een grote rol bij alle Duitse kersttradities, constateert Maarten Westerveen, die als Nederlander in Keulen woont en zich verbaasde over de intensiteit waarmee de Duitser opgaat in het kerstfeest. "Het is alsof de Duitser zich op de kerstmarkt in zijn optimale vorm voelt. Alsof ze denken 'Dit is wie we zijn. Een viering van samenzijn, dat zie je op die kerstmarkt." Het was Maarten die voorstelde dit keer geen actualiteiten te bespreken, maar het Duitse kerstfeest.

Axel Wicke, predikant in Noordwijk, schuift via Zoom aan om ons en u bij te brengen wat de achtergronden van de tradities zijn, wat Duitsers eten op kerstavond en waarom de Duitsers de boom pas vlak voor kerst versieren. Zelf kreeg hij als kind de boom pas te zien tijdens de Bescherung, het moment waarop de kadootjes worden uitgepakt, op kerstavond. Die boom, die werd volgens Wicke overigens pas echt populair door de gebroeders Grimm.

De liederen die worden besproken zijn: 'O du Fröhliche' (voor Axel het belangrijkste kerstlied), 'Es ist ein Ros entsprungen' (dat Petra's opa vroeger zo mooi zong) en 'Tochter Zion, freue dich' (Dat Axel kent als Adventslied, maar dat in Nederland met Pasen wordt gezongen in de kerk). Luister deze liederen via Spotify

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Acht jonge slammers uit heel Duitsland strijden bij de poetry slam in de Elbphilharmonie om de Rising-Star-award.


Lees meer

 Stolperstein-maker wil dat we blijven ‘struikelen’

Stolperstein-maker wil dat we blijven ‘struikelen’

Het monument van gedenksteentjes is voor Gunter Demnig nog lang niet af, zei hij in Amsterdam.


Lees meer

Bielefeld: de stad die niet bestaat

Bielefeld: de stad die niet bestaat

Het thema van de Dag van de Duitse taal is reizen, maar kan dat ook naar Bielefeld?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger