Duitslandweb logo Duitslandweb

Podcast Achtung! Kerstspecial

Achtergrond - 21 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse kerstfeest is iets bijzonders, hoort u in deze aflevering van de actualiteitenpodcast Achtung! Duitse Updates. Maarten Westerveen en Wiebke Pittlik praten met Petra Schulze Göcking, communicatiemedewerker bij het Duitsland Instituut, en dominee Axel Wicke, die maar nauwelijks kan wennen aan de Nederlandse kersttradities. Over de tradities, de boom, de kerstmarkt en het mooie van de adventstijd.

 

De Duitse kersttradities zijn anders dan de Nederlandse. Z'n eerste kerst in Nederland beviel dominee Axel Wicke (luister ook naar de podcast over zijn jeugd in West-Berlijn) maar niks. En nog steeds is het afzien soms, voor een Duitser, dat Nederlandse kerstfeest. Dat beaamt ook Petra Schulze Göcking. Zij verhuisde een aantal jaren geleden naar Nederland en is als u deze podcast luistert al naar Duitsland vertrokken. Om Kerstmis te vieren zoals dat naar haar gevoel hoort. Want gevoel, dat speelt een grote rol bij alle Duitse kersttradities, constateert Maarten Westerveen, die als Nederlander in Keulen woont en zich verbaasde over de intensiteit waarmee de Duitser opgaat in het kerstfeest. "Het is alsof de Duitser zich op de kerstmarkt in zijn optimale vorm voelt. Alsof ze denken 'Dit is wie we zijn. Een viering van samenzijn, dat zie je op die kerstmarkt." Het was Maarten die voorstelde dit keer geen actualiteiten te bespreken, maar het Duitse kerstfeest.

Axel Wicke, predikant in Noordwijk, schuift via Zoom aan om ons en u bij te brengen wat de achtergronden van de tradities zijn, wat Duitsers eten op kerstavond en waarom de Duitsers de boom pas vlak voor kerst versieren. Zelf kreeg hij als kind de boom pas te zien tijdens de Bescherung, het moment waarop de kadootjes worden uitgepakt, op kerstavond. Die boom, die werd volgens Wicke overigens pas echt populair door de gebroeders Grimm.

De liederen die worden besproken zijn: 'O du Fröhliche' (voor Axel het belangrijkste kerstlied), 'Es ist ein Ros entsprungen' (dat Petra's opa vroeger zo mooi zong) en 'Tochter Zion, freue dich' (Dat Axel kent als Adventslied, maar dat in Nederland met Pasen wordt gezongen in de kerk). Luister deze liederen via Spotify

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger