Duitslandweb logo Duitslandweb

Herverkiezing Steinmeier als bondspresident stap dichterbij

Kort nieuws - 23 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De liberale FDP steunt Frank-Walter Steinmeier (SPD) als hij zich in februari 2022 herkiesbaar stelt als bondspresident van Duitsland. Dat liet FDP-partijvoorzitter Christian Lindner woensdag weten. Eerder liet de SPD al weten Steinmeier, de eigen kandidaat, te ondersteunen.

"De heer Steinmeier is een uitmuntende persoonlijkheid en heeft in tijden van maatschappelijke polarisering een bijdrage geleverd aan de samenhang in ons land. Dat hij voor een tweede keer voor het ambt beschikbaar is, zien we met sympathie en veel respect", aldus Lindner.

Steinmeier is bondspresident sinds 2017 en heeft in mei aangegeven het ambt graag nog een keer te willen vervullen. De bondspresident wordt in Duitsland elke vijf jaar gekozen door de Bundesversammlung, die bestaat uit alle Bondsdagleden en evenveel afgevaardigden uit de deelstaten, samen meer dan 1400 personen. Bij de verkiezing op 13 februari heeft de regeringscoalitie van SPD, Groenen en FDP een meerderheid in deze bondsvergadering. Hoe de Groenen tegenover een herverkiezing van Steinmeier staan, is volgens Der Spiegel nog onduidelijk. Zij zouden ook een eigen kandidaat kunnen opstellen. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Duitsland kiest zondag de bondspresident. Wie het wordt, wat hij doet en hoe hij wordt gekozen.


Lees meer

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger