Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse journalisten: Politie moet meer oog hebben voor persvrijheid

Kort nieuws - 12 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse journalistenvakbond DJV wil dat de politie meer oog heeft voor de persvrijheid en meer doet voor de veiligheid van journalisten bij coronaprotesten.

De DJV wil dat er beter wordt samengewerkt tussen politie en media. Vooral bij coronademonstraties kunnen journalisten hulp van politie goed gebruiken, aldus DJV-voorzitter Frank Überall. 

Journalisten worden bij coronaprotesten regelmatig bedreigd, aangevallen, bespuugd en geslagen, aldus de DJV. Soms worden ze ook thuis bedreigd. In verschillende steden hebben camerateams bodyguards nodig en een deel van de journalisten mijdt demonstraties inmiddels. Zij melden ook regelmatig dat de politie bij protesten niet genoeg op de hoogte is van de de rechten die journalisten hebben en de betekenis van persvrijheid. Ook herkent de politie soms perskaarten niet.

De DJV adviseert journalisten al voorafgaand aan demonstraties contact met de politie op te nemen, om voor betere bescherming te zorgen. Ook biedt de journalistenvakbond informatie aan journalisten, politie en politici over hoe politie en media tijdens demonstraties met elkaar kunnen omgaan. De DJV wil dat daar ook meer aandacht aan wordt besteed tijdens de politieopleiding. Lees meer bij Die Zeit

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger