Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter zet 2G voor detailhandel in Beieren voorlopig buiten werking

Kort nieuws - 20 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een bestuursrechtbank in Beieren heeft de 2G-regel voor de detailhandel in de Zuid-Duitse deelstaat voorlopig buiten werking gesteld. Met de 2G-regel hebben alleen mensen die zijn gevaccineerd of recent zijn genezen van covid toegang tot niet-essentiële winkels. 

De rechtbank in Beieren ziet op zich geen bezwaar tegen de 2G-regel voor niet-essentiële winkels. Daarvoor biedt de Duitse infectieziektenwet de juridische basis. Maar de Beierse coronaverordening is niet duidelijk over de vraag voor welke winkels de 2G-regel wel en niet geldt, aldus de rechtbank. De uitspraak volgt op een klacht van een eigenaresse van een lampenwinkel. Zij vond het niet eerlijk zij geen lampen mocht verkopen aan mensen die niet zijn gevaccineerd of genezen, en bouwmarkten wel. Bouwmarkten zijn volgens de verordening essentiële winkels.

Eind vorig jaar had de Beierse rechtbank al bepaald dat de 2G-regel niet voor kledingwinkels mag gelden. Die zijn volgens de rechter net zo goed nodig voor de dagelijkse behoeften als boekhandels en bloemenwinkels, waarvoor de verordening wel een uitzondering maakt. Ook speelgoedwinkels mochten van de rechter voor kerst weer mensen binnenlaten die niet gevaccineerd of genezen waren. 

Beieren gaat de 2G-regel voor de detailhandel nu helemaal afschaffen, kondigde het kantoor van de Beierse minister-president aan. Wel blijft in alle winkels het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht. Eerder zette een rechter in Nedersaksen de 2G-regel ook voor deze West-Duitse deelstaat buiten werking. Lees meer bij BR24

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger