Duitslandweb logo Duitslandweb

Schrappen van 'Faust' op Beierse scholen leidt tot strijd

Kort nieuws - 15 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het plan van de Beierse minister van cultuur om het boek 'Faust' van Goethe uit de verplichte literatuurlijst voor Gymnasium-leerlingen te schrappen, kan rekenen op flink wat kritiek. Anderen juichen juist toe dat er nu meer ruimte komt voor diversiteit. 

Als het aan cultuurminister Michael Piazolo (Freie Wähler) ligt, is het wereldberoemde werk van Johan Wolfgang Goethe uit 1808 vanaf het schooljaar 2024/25 niet meer verplicht op Beierse gymnasiums. Verdwijnen zal het niet, want leraren kunnen blijven kiezen voor dit boek als ze dat willen.

Klassik Stiftung Weimar betreurt de beslissing en roept de Beierse minister-president Markus Söder in een open brief op de beslissing te overdenken. Volgens voorzitter Ulrike Lorenz is "Faust I als bijna geen ander werk in de wereldliteratuur een thematische en taalkundige aanzet voor het omgaan met de fundamenten, tegenstrijdigheden en veranderingen in onze wereld van vandaag". 

Faust, waarin de Duitse dokter Johann Faust een pact sluit met de duivel, staat alleen nog in Beieren en Saksen op de verplichte literatuurlijst. In 2019 verdween het boek in Noordrijn-Westfalen van de lijst, wat ook een discussie ontketende. Het Duitse onderwijsplatform News4teachers noemde het destijds een 'Kulturkampf', cultuurstrijd, over welke leerstof leerlingen absoluut moeten meekrijgen.

Het schrappen van Faust kan volgens een journalist van Spiegel Online juist een aanzet zijn om de literatuurlijst voor leerlingen diverser en inclusiever te maken. Nu staan er nog nauwelijks boeken op die geschreven zijn door vrouwen, LHBTI'ers of auteurs met een niet-Westerse achtergrond.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Onderwijs':

'Op zoek naar nieuwe didactische middelen'

'Op zoek naar nieuwe didactische middelen'

Hoe zorg je dat scholieren een historisch en cultureel bewustzijn ontwikkelen?


Lees meer

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Duitse scholen huiverig voor Teams en Whatsapp

Duitse scholen huiverig voor Teams en Whatsapp

Het digitale thuisonderwijs is op veel scholen een drama. Scholieren zijn vaak aangewezen op falende leerplatformen.


Lees meer

‘Vertel het door, ik ben er straks niet meer’

‘Vertel het door, ik ben er straks niet meer’

Een Holocaust-overlevende en een kleindochter van een SS’er geven samen gastles op een Duitse school.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger