Veel deelstaten willen extra jaar gymnasium terug
Kort nieuws - 22 juni 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebVeel Duitse deelstaten willen weer terug naar een schoolperiode van 13 jaar in plaats van 12 jaar. Het gaat hierbij om het zogenoemde 9-jarig gymnasium (G9), van de vijfde klas (vergelijkbaar met de Nederlandse groep 7) tot en met de 13e klas. G9 werd in de jaren 2000 vervangen door het 8-jarig gymnasium (G8). Met G8 komen scholieren eerder op de arbeidsmarkt en zou Duitsland niet meer achterlopen op andere landen waar scholieren eerder van school komen. Maar de ervaringen van de verschillende deelstaten met G8 zijn slecht, scholieren zouden er bijvoorbeeld veel gestresster zijn. Veel deelstaten bieden weer een 13-jarige schoolperiode aan. Uit onderzoek van de Leibniz Universität Hannover blijkt overigens dat het met de extra stress van G8-scholieren wel meevalt en dat ze niet slechter voorbereid zijn op de universiteit dan G9-scholieren. Lees meer bij Spiegel Online
Lees meer over 'Onderwijs':
DDR-zomerkamp tot leven gewekt voor scholieren
In de educatieve VR-beleving kunnen scholieren zelf ervaren hoe het communisme in Oost-Duitsland werkte.
Duitsland worstelt met academische vrijheid
De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.
Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen
Het is eindexamentijd. Met dit handzame overzicht weet je hoe je diploma in het Duits wordt genoemd, en welke termen in het Duitse hoger onderwijs worden gebruikt.
Duizenden spookstudenten aan universiteiten
Een aanzienlijk aantal Duitse studenten bezoekt nooit colleges. Het is ze bijvoorbeeld om de OV-kaart te doen.
Reacties
Geen reacties aanwezig