Duitslandweb logo Duitslandweb

Literatuur: boekentips en interviews met Duitse schrijvers

Kort nieuws - 26 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Wat lezen de medewerkers van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) het liefst? Of heb je zin in de mooie interviews van Germanist Jerker Spits met Duitse schrijvers? Voor de zomer zet de redactie van Duitslandweb een aantal literatuurtips op een rij.

De favorieten Duitstalige boeken van het DIA

Het leren van Duits, het lezen van een roman, beide stellen ze je in staat de werkelijkheid vanuit een (net iets) ander perspectief te bekijken, betoogde schrijfster Karolien Berkvens. Ter inspiratie hebben we in 2020 de medewerkers van het Duitsland Instituut Amsterdam naar hun favoriete Duitstalige boek gevraagd. Van klassiekers van Thomas Mann en Hermann Hesse tot en met een 'doeltreffende beschrijving van opgroeien in de jaren tachtig in West-Duitsland' en Uwe Timms ontdekking van de curryworst. Lees verder 

Interviews met Duitse schrijvers

Germanist Jerker Spits heeft de afgelopen jaren voor Duitslandweb verschillende Duitse schrijvers geïnterviewd. Lees zijn gesprekken met Helga Schubert, Uwe Timm, Benedict Wells en Bernhard Schlink. Karolien Berkvens schreef vorig jaar over Saša Stanišić.

Podcast 'Die Vorleser'

In 'Die Vorleser', de podcast over Duitse boeken van het Duitsland Instituut Amsterdam, probeert DIA-medewerker en germanist Trixie Hölsgens haar oud-collega Thomas de Vries klassiekers uit de Duitse literatuur te laten lezen. Ze bespreken onder meer 'Effi Briest' van Theodor Fontane, 'Der Zauberberg' van Thomas Mann en 'Die Verwandlung' van Franz Kafka, en maken de boeken zo toegankelijker voor een breder publiek. Luister de podcasts

Op zoek naar extra leesvoer?

Er staan duizenden Duitse boeken als luisterboek online. Vaak kosteloos te beluisteren, zoals op vorleser.net. Ook op Spotify staat veel gesproken literatuur, zoals meerdere romans van auteurs Bernhard Schlink, Benedict Wells en Mechtild Borrmann.

Toch behoefte aan een tastbaar boek? Kleinere boekhandelaren roepen op niet alleen bij grote internetwinkels te bestellen, maar juist bij de lokale boekwinkel. Athenaeum in Amsterdam heeft een ruim aanbod Duitstalige boeken, net als boekhandel Godert Walter in Groningen en Donner in Rotterdam.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Literatuur':

Op de Buchmesse Leipzig: booktok, cosplay en politiek

Op de Buchmesse Leipzig: booktok, cosplay en politiek

Petra Schulze Göcking (DIA) sprak in Leipzig met auteurs en bezoekers van de Buchmesse en kwam terug met hun boekentips.


Lees meer

DDR-roman Brigitte Reimann vertaald en zonder censuur

DDR-roman Brigitte Reimann vertaald en zonder censuur

Roman 'Mijn broer en ik' van Brigitte Reimann wordt 60 jaar na verschijnen internationaal ontdekt.


Lees meer

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Met ‘Kairos’ wil schrijfster Jenny Erpenbeck haar DDR-herinneringen vastleggen.


Lees meer

Onze mooiste stukken over Duitse literatuur

Onze mooiste stukken over Duitse literatuur

Omdat het Boekenweek is, zetten we onze mooiste artikelen over Duitse literatuur op een rij.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger