Duitslandweb logo Duitslandweb

'Legalisering cannabis mogelijk in strijd met EU-regels'

Kort nieuws - 12 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Cannabis moet in Duitsland legaal worden, dat heeft de coalitie van SPD, Groenen en FDP vorig jaar vastgelegd in haar regeerakkoord. De wetenschappelijke afdeling van de Bondsdag ziet echter hindernissen hiervoor, staat in een nieuw onderzoeksrapport. 

De geplande legalisering van cannabis (wiet en hasj) in Duitsland is volgens deskundigen mogelijk in strijd met EU-wetgeving. In een EU-besluit uit 2004 staat dat elke lidstaat het vervaardigen, aanbieden en verkopen van drugs strafbaar moet stellen. Daarin is ook vastgelegd dat EU-landen schendingen moeten bestraffen. Daarnaast kan ook het Schengenprotocol een blokkade vormen, waarin landen ook gebonden zijn aan regelgeving voor de levering en verkoop van drugs. 

Het onderzoek van de wetenschappelijke dienst van de Bondsdag is uitgevoerd op verzoek van CSU-gezondheidspoliticus Stephan Pilsinger. Volgens hem is het legaliseren van cannabis illegaal. Het tolereren van softdrugs, zoals dat in Nederland gebeurt, vindt Pilsinger geen optie. De bescherming van jongeren moet topprioriteit zijn, vindt hij, net als het bestrijden van handel op de zwarte markt. 

In Nederland is de verkoop van softdrugs strafbaar, maar er wordt een gedoogbeleid gehanteerd. Dat houdt in dat coffeeshops onder strenge voorwaarden wiet en hasj kunnen verkopen. Mensen die maximaal 5 gram cannabis op zak hebben worden niet bestraft.  

De Duitse regering wil een gereguleerde verkoop van cannabis aan volwassenen in speciale winkels met vergunning toestaan. Voorbereidingen voor die wet zijn in volle gang. Eind dit jaar of begin volgend jaar moet er een wetsontwerp op tafel liggen. Lees meer bij Tagesschau 

Reacties

jan met de pet - 7 november 2022 23:36

en de brave burger maar speekseltestjes laten ondergaan te pas en te onpas . sommige heren misbruiken dit speeltje aan een niet te volgen tempo . daarbovenop mag je gaan testen als je 'positief' gevat wordt op dinsdag namiddag na het roken van een jointje maandagavond . oh meneer u heeft de voorbije tijd gerookt zien we in uw urine/haarstaal... zolang u niet kan aantonen via tests bij ons dat u 6 maand !!! cannabisvrij bent krijgt u uw rijbewijs niet terug . dit is niet meer normaal..

Reageer
BudBrewerz jan met de pet - 15 december 2022 21:35

Amen, duidelijk een mede Belg

Bart wakkler - 12 september 2022 13:55

De tegenstanders zijn bijzonder agressief en doen er alles aan om de wil van de democratische meerderheid te saboteren. Zo gaat het wereldwijd, ook in de vs is het een taai gevecht van staat tot staat. Na een referendum worden er door de verliezers, te tegenstanders verliezen eigenlijk altijd, rechtzaken aangespannen, gelobbyd enz, alles om het te blokkeren.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger