Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering besluit legalisering cannabis

Kort nieuws - 26 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft ingestemd met de plannen van minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) om cannabis te legaliseren. Wel moet nog worden gecontroleerd of de wet in overeenstemming is met Europese regelgeving. De minister gaat ervan uit dat cannabis vanaf 2024 in Duitsland legaal is. 

In het wetsontwerp van Lauterbach wordt de aankoop en het gebruik "van maximaal 20 tot 30 gram cannabis" voor privedoeleinden voortaan toegestaan. Ook mogen mensen zelf beperkt cannabis kweken. Voor mensen ouder dan 21 jaar komen er geen restricties aan het THC-gehalte, de belangrijkste werkzame stof. Voor jong-volwassenen wordt nog onderzocht of daarvoor een begrenzing moet komen. 

Lauterbach wil er met zijn wet voor zorgen dat kinderen, jongeren en de gezondheid in het algemeen beter beschermd worden, zei hij vandaag bij de presentatie ervan in Berlijn. Het gebruik van cannabis en het THC-gehalte zijn de afgelopen jaren gestegen, net als het aantal mensen met een problematische verslaving, en er is een bloeiende zwarte markt, aldus de minister. Het nieuwe beleid moet cannabis uit de hoek van de criminaliteit halen. Lauterbach wil de markt streng reguleren en ervoor zorgen dat cannabis niet bij kinderen en jongeren terecht komt. "We willen de markt als geheel controleren", aldus de minister, die eraan toevoegde dat Duitsland geleerd heeft van slechte ervaringen in Nederland.

De regeringspartijen SPD, Groenen en FDP hebben vorig jaar in hun regeerakkoord afgesproken dat ze cannabis gaan legaliseren. Voordat Lauterbachs wetsontwerp kan worden aangenomen, moet worden nagegaan of het niet indruist tegen internationale en Europese regels. De plannen worden daarom nu ter controle voorgelegd aan de Europese Commissie. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche.de

Reacties

Man - 25 april 2023 20:57

Iemand heeft idee hoe kan ik vergunning in Duitsland halen?

Reageer
Lambrecht peter - 7 april 2023 14:47

Geweldig ze zouden in België ook zo moeten zijn. Ofwel gans Europa

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger