Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering besluit legalisering cannabis

Kort nieuws - 26 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft ingestemd met de plannen van minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) om cannabis te legaliseren. Wel moet nog worden gecontroleerd of de wet in overeenstemming is met Europese regelgeving. De minister gaat ervan uit dat cannabis vanaf 2024 in Duitsland legaal is. 

In het wetsontwerp van Lauterbach wordt de aankoop en het gebruik "van maximaal 20 tot 30 gram cannabis" voor privedoeleinden voortaan toegestaan. Ook mogen mensen zelf beperkt cannabis kweken. Voor mensen ouder dan 21 jaar komen er geen restricties aan het THC-gehalte, de belangrijkste werkzame stof. Voor jong-volwassenen wordt nog onderzocht of daarvoor een begrenzing moet komen. 

Lauterbach wil er met zijn wet voor zorgen dat kinderen, jongeren en de gezondheid in het algemeen beter beschermd worden, zei hij vandaag bij de presentatie ervan in Berlijn. Het gebruik van cannabis en het THC-gehalte zijn de afgelopen jaren gestegen, net als het aantal mensen met een problematische verslaving, en er is een bloeiende zwarte markt, aldus de minister. Het nieuwe beleid moet cannabis uit de hoek van de criminaliteit halen. Lauterbach wil de markt streng reguleren en ervoor zorgen dat cannabis niet bij kinderen en jongeren terecht komt. "We willen de markt als geheel controleren", aldus de minister, die eraan toevoegde dat Duitsland geleerd heeft van slechte ervaringen in Nederland.

De regeringspartijen SPD, Groenen en FDP hebben vorig jaar in hun regeerakkoord afgesproken dat ze cannabis gaan legaliseren. Voordat Lauterbachs wetsontwerp kan worden aangenomen, moet worden nagegaan of het niet indruist tegen internationale en Europese regels. De plannen worden daarom nu ter controle voorgelegd aan de Europese Commissie. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Vooruitblik: Duitsland in 2023

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. Een overzicht.


Lees meer

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Van 'Zeitenwende' tot energiecrisis: een terugblik op het Duitse nieuws van het afgelopen jaar.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Wie zijn de samenzweerders, die een gewapende staatsgreep wilden plegen in Duitsland?


Lees meer

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Adellijke titels zijn in Duitsland alleen nog voor de sier.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger