Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Lauterbach past Duitse cannabis-plannen aan

Kort nieuws - 12 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering wil cannabis legaliseren. Maar de oorspronkelijke plannen van minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) stuitten op kritiek van de Europese Commissie. Met zijn collega van Landbouw Cem Özdemir (Groenen) heeft hij vandaag een aangepast cannabisbeleid gepresenteerd.

Maximaal 3 planten thuis op de vensterbank, hoogstens 25 gram voor eigen gebruik en verenigingen die de hennepplant mogen aanbouwen - dat is hoe de legalisering van cannabis (wiet en hasj) er in Duitsland in de gewijzigde plannen uitziet. De wijzigingen zijn een reactie op aanmerkingen van de Europese Commissie van dit voorjaar.

In de plannen die Lauterbach vorig najaar presenteerde, was 30 gram voor eigen gebruik voorzien. Ook zouden volgens dat voorstel winkels met een speciale vergunning cannabis aan volwassenen mogen verkopen. Dat gaat nu niet door. Lauterbach bevestigde vandaag wat deskundigen eerder al meldden: dat de plannen van vorig najaar in strijd zijn met EU-wetgeving. Zo is bepaald dat elke EU-lidstaat het vervaardigen, aanbieden en verkopen van drugs strafbaar moet stellen. Ook is vastgelegd dat EU-landen schendingen moeten bestraffen. Het tolereren van softdrugs, zoals dat in Nederland gebeurt - waar het officieel wel strafbaar is, maar in veel gevallen niet wordt beboet - wil Duitsland niet

In plaats van voor iedereen toegankelijke cannabisshops zijn nu tijdelijke wetenschappelijk begeleide projecten in specifieke regio's gepland, waar cannabis te verkrijgen zal zijn. De inzichten van deze projecten worden na vijf jaar aan de Europese Commissie gepresenteerd. Daarnaast mogen niet-commerciële cannabis-clubs hasj en wiet aan hun leden verkopen. Het gaat om "gecontroleerde verkoop van cannabis aan volwassenen binnen duidelijke grenzen", aldus Lauterbach. "Niemand hoeft meer bij dealers te kopen zonder te weten wat je dan krijgt", zei Özdemir. Lees meer bij Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger