Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering beslist over beperkte legalisering cannabis

Kort nieuws - 16 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering bespreekt vandaag het wetsvoorstel voor een beperkte legalisering van cannabis. Als de wet erdoor komt, mogen meerderjarigen een kleine hoeveelheid wiet bij zich hebben en telen. Commerciële verkoop is daarmee nog niet geregeld. Update 17 augustus: het kabinet heeft het wetsvoorstel van minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) aangenomen. 

De regering van SPD, Groenen en FDP had zich in het regeerakkoord voorgenomen om de verkoop van cannabis te legaliseren via gereguleerde verkooppunten. Maar het eerste wetsvoorstel van minister Karl Lauterbach (SPD) van Gezondheidszorg was volgens de Europese Commissie niet in lijn met de Europese regels. Samen met landbouwminister Cem Özdemir (Groenen) werkte hij een nieuw beleid uit, dat veel minder ver gaat dan het eerste en uit twee fasen bestaat.

In de eerste fase wordt meerderjarigen het bezit van maximaal 25 gram cannabis en drie bloeiende, vrouwelijke planten toegestaan. Ook kunnen gebruikers zich aansluiten bij een vereniging die gezamenlijk cannabis verbouwt en aan de leden verkoopt. Een lid van zo'n 'cannabisclub' mag maximaal 50 gram per maand kopen. Voor leden die jonger zijn dan 21 jaar geldt een maximum van 30 gram. Voor de clubs gelden strenge regels. Ze moeten bijvoorbeeld een beleid hebben om jeugd tegen overmatig gebruik te beschermen en de cannabis mag niet op de club zelf of er vlakbij worden gerookt. 

In een tweede fase mag in aangewezen regio's met pilotprojecten cannabis commercieel worden verkocht in vergunningsplichtige en streng gecontroleerde winkels. Deze projecten worden wetenschappelijk begeleid om de invloed op de zwarte markt, de volksgezondheid en het gebruik door jongeren te onderzoeken. Deze tweede fase is in het huidige voorstel nog niet uitgewerkt, dat gebeurt volgens minister Lauterbach dit najaar.

Ook medicinaal gebruik van cannabis door patiënten wordt in het wetsvoorstel geregeld. Dit wordt verstrekt via apotheken. Landbouwminister Özdemir is bij het voorstel betrokken omdat ook de kweek van hennep als landbouwgewas in het voorstel wordt geregeld. Deze hennep heeft een laag THC-gehalte en is niet geschikt als drugs.

Als de ministerraad het voorstel overneemt, moet het ook nog door de Bondsdag en Bondsraad worden goedgekeurd. 

Volgens een peiling van Der Spiegel zijn Duitsers verdeeld over legalisering van cannabis. 45 procent van de ondervraagden ziet legalisering niet zitten. Ook oppositiepartij CDU/CSU is fel gekant tegen legalisering. Lees meer bij het ministerie van Volksgezondheid en MDR

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger