Duitslandweb logo Duitslandweb

Oder: Polen en Duitsland oneens over oorzaak vissterfte

Kort nieuws - 30 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De massale vissterfte in de rivier de Oder is veroorzaakt door zoutlozingen, die algenbloei tot gevolg hadden. Dat is de conclusie van de Duitse autoriteiten in een vrijdag gepresenteerd rapport over de milieuramp die zich begin augustus in de Duits-Poolse grensrivier voltrok.

Duitsland en Polen zouden eigenlijk een gezamenlijk rapport presenteren, maar dat is niet gelukt. De Poolse autoriteiten hebben eerder deze week een eigen rapport gepresenteerd, waarin ze de algenbloei als oorzaak aanwijzen.

De Duitse onderzoekers zijn er zeker van dat de plotselinge verspreiding van de giftige algen mogelijk werd door een extreem hoog zoutgehalte in het water. De alg komt alleen voor in brak water. Dat er zout in het water terecht is gekomen, staat volgens de Duitse onderzoekers vast, maar waar en hoe dit zout is geloosd, is niet bekend. Duitsland hoopt dat het Poolse justitieel onderzoek daar duidelijkheid over brengt.

De kwestie van de vissterfte heeft de verhoudingen tussen Polen en Duitsland belast. Polen heeft Duitsland niet gewaarschuwd toen er signalen waren dat de rivier ernstig vervuild was. Ook is Duitsland niet te spreken over het onderzoek naar de oorzaken aan Poolse zijde. Lees meer bij Tagesschau

Tags: milieu, Polen, Vissen, Oder

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger