Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse minister wil vissterfte in rivier de Oder voorkomen

Kort nieuws - 6 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De massale vissterfte in de rivier de Oder zorgde vorig jaar zomer voor een schok in Duitsland en Polen. De Duitse minister van Milieu Steffi Lemke (Groenen) organiseert een conferentie om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt. Maar Polen lijkt niet bereid maatregelen te nemen.

Oorzaak van de massale vissterfte in de Oder vorig jaar zijn giftige algen, die alleen in brak water voorkomen en die zich flink konden uitbreiden door zout afvalwater en de hoge temperaturen, concludeert het Umweltbundesamt, de Duitse federale milieu-instantie. Poolse mijnen lozen te veel zout afvalwater in de Oder, vindt niet alleen Duitsland, maar zegt ook EU-commissaris Virginijus Sinkevičius van Milieu, Oceanen en Visserij. 

Onenigheid tussen Polen en Duitsland lijkt de aanpak van het probleem in de weg te staan. Een Pools-Duitse deskundigengroep die zich over de vissterfte boog, ligt volgens Der Spiegel (betaalmuur) zo goed als stil. Naar de conferentie van minister Lemke in Schwedt (Brandenburg) komen Duitse en Poolse regionale politici, milieudeskundigen en onderzoekers, maar geen vertegenwoordigers van de Poolse regering.   

De Oder lijkt langzaam te herstellen, maar minister Lemke vreest dat de ramp zich herhaalt met de verwachte lage waterstanden en hoge temperaturen en de kans dat de giftige algen door het aanwezige zout weer groeien. Een van de mogelijkheden om nieuwe vissterfte te voorkomen is het tijdig afsluiten van zij-armen van de rivier, zodra er weer dode vissen zijn. Dan moet de rivier wel worden gecontroleerd.

Vorig jaar was de kritiek op Polen dat het land de Duitsers veel te laat heeft geïnformeerd over de vissterfte. Daarover zijn het afgelopen jaar betere afspraken gemaakt, maar Polen loost nog steeds te veel zout in de Oder, aldus Lemke. Maar ook in Duitsland zelf komen te veel chemische stoffen in de rivieren terecht, zegt de minister, en dat vormt een gevaar voor de zoetwaterecosystemen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger