Duitslandweb logo Duitslandweb

Polen gaat met crisisteam vissterfte in Oder te lijf

Kort nieuws - 15 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Poolse minister van Milieu Anna Moskwa heeft een crisisstaf bijeen geroepen vanwege de hernieuwde vissterfte in zij-armen van de Pools-Duitse rivier de Oder. 

Op verschillende plekken in de Oder zijn afgelopen weken alarmerende aantallen dode vissen gevonden. De autoriteiten zijn alert, want ze willen een herhaling voorkomen van de ecologische ramp die zich vorig jaar voordeed.

Vorige zomer dreven plotseling overal dode vissen in de Oder. Meer dan 100.000 kilo vis moest worden opgeruimd. Oorzaak bleek naar alle waarschijnlijkheid een giftige alg die zich plotseling sterk had vermenigvuldigd. De algenbloei was het gevolg van een veel te hoog zoutgehalte in het water, in combinatie met een hoge watertemperatuur. Het hoge zoutgehalte werd veroorzaakt door lozingen van bedrijven en mijnen. De Poolse autoriteiten reageerden laat en lichtten de Duitse instanties niet in over de vissterfte. 

Poolse mijnen lozen te veel zout afvalwater in de Oder, vindt niet alleen Duitsland, maar zegt ook EU-commissaris Virginijus Sinkevičius van Milieu, Oceanen en Visserij. De Duitse minister van Milieu, Steffi Lemke (Groenen), organiseerde eerder deze maand een conferentie om herhaling van de massale vissterfte te voorkomen, nu de temperaturen weer oplopen en de waterstand laag is. Polen moet de lozingen in de rivier beter controleren en aan banden leggen, stelde de minister.

Inmiddels is de giftige goudalg Prymnesium parvum alweer aangetroffen in kanalen en stuwmeren die met de Oder in verbinding staan. Het crisisteam van de Poolse regering adviseert nu een systematische sturing op lozingen. Ook moeten oude zij-armen waarin de alg wordt gevonden tijdelijk worden afgesloten en zouden in stuwmeren barrières kunnen worden gemaakt zodat de alg zich niet verder verspreidt. Verder zou extra zuurstof aan het water kunnen worden toegevoegd. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger