Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock wil tribunaal voor Russische oorlogsmisdaden

Kort nieuws - 17 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft maandag in Den Haag opgeroepen een speciaal tribunaal in te richten dat Russische leiders kan berechten voor de aanvalsoorlog in Oekraïne. Ze deed haar oproep tijdens een toespraak bij Haagse Academie voor Internationaal Recht. 

Baerbock (Groenen) pleit voor een speciaal tribunaal omdat Russische oorlogsmisdadigers niet voor het Internationaal Strafhof in Den Haag kunnen worden berecht. Dat behandelt alleen zaken van landen die lid zijn van het Hof en dat is Rusland niet. Ook via de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kan Rusland niet worden aangeklaagd, omdat het land daarin vetorecht heeft. 

De daders van de Russische aanvalsoorlog moeten weten dat ze niet vrijuit gaan, zei Baerbock in Den Haag. "Het gaat om afschrikking, maar het is ook essentieel om recht te doen aan de slachtoffers."

De Duitse minister heeft vorige week met haar Oekraïense collega Dmytro Koeleba over het idee van een speciaal tribunaal gesproken. Ze steunt de Oekraïense wens voor de inrichting van zo'n tribunaal, zei Baerbock in Den Haag. Ze stelt een rechtbank voor die gebaseerd is op Oekraïens recht, aangevuld met internationale elementen, "op een locatie buiten Oekraïne, met financiële steun van partners en met internationale advocaten en rechters, zodat onpartijdigheid en legitimiteit worden gewaarborgd". Ze prees de Nederlandse betrokkenheid bij de inrichting van zo'n tribunaal.  

Baerbock bezocht in Den Haag ook het Internationaal Strafhof en sprak met premier Mark Rutte (VVD) in het Torentje. Met haar ambtgenoot Wopke Hoekstra (CDA) gaf ze een persconferentie, waarin beiden de misdadigheid van de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne benadrukten. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Ton van de Noort - 27 januari 2023 20:59

Baerbock roept op tot een oorlog tegen Rusland. Een groene minister als havik en oorligshitser. Wie had dat ooit gedacht? Korte update: het is een door de VS voorbereide proxy oorlog.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger