Duitslandweb logo Duitslandweb

Dieselschandaal: meer compensatie voor autokopers

Kort nieuws - 21 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Meer autokopers komen in aanmerking voor compensatie in het dieselschandaal. Dat is het gevolg van een uitspraak die het Europese Hof van Justitie vandaag deed.

In een zaak die door een klant is aangespannen tegen de Duitse autoproducent Mercedes-Benz oordeelt het Hof dat autobouwers ook aansprakelijk kunnen worden gesteld bij nalatigheid zonder dat er aantoonbaar sprake was van frauduleuze bedoelingen. Dat laatste, aantoonbaar frauduleuze bedoelingen, staat slechts vast bij één type motor: de EA189 van Volkswagen. Nalatigheid speelt in veel meer gevallen.

Veel rechtszaken tegen autobouwers lagen stil in afwachtig van deze Europese uitspraak, maar kunnen nu weer worden hervat. De bij het dieselschandaal betrokken autobouwers lijken rekening te moeten houden met een hoger compensatiebedrag, al liggen er ook nog veel vragen voor de rechter. Niet in de laatste plaats: hoe hoog de compensatie per verkochte auto uitvalt. 

In 2015 kwam naar buiten dat Volkswagen dieselmotoren met software bewust zo manipuleerde dat ze op straat veel meer schadelijke stoffen uitstoten dan in een testomgeving. Bovendien waren er kartelafspraken gemaakt met andere grote Duitse autobouwers. Lees meer bij Der Spiegel.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger