Duitslandweb logo Duitslandweb

Crisisoverleg bondsregering duurt de hele nacht

Kort nieuws - 27 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP zijn zondagavond bij elkaar gekomen om de angel uit een aantal conflicten te halen, maar dat is lastig gebleken. Anders dan ze van plan waren, hebben ze de hele nacht door vergaderd en ook maandagochtend waren ze er nog niet uit.

Vooral de Groenen en de liberale FDP kunnen het over belangrijke thema's niet eens worden. De Groenen en hun klimaatminister Robert Habeck verwijten de andere partijen te weinig ambitie te hebben voor het klimaatbeleid. De FDP, onder leiding van minister van Financiën Christian Lindner, wijst op de beperkingen van de overheidsbegroting.

Een van de conflicten tussen de coalitiepartijen gaat over de vervanging van olie- en gasverwarmingen. Onlangs werden plannen van Habecks ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming bekend, waarin staat dat vanaf 2024 alleen nog verwarmingen in huizen mogen worden gebouwd die voor 65 procent duurzame energie gebruiken. Dit tot grote woede van de FDP, die vreest dat daardoor veel huiseigenaren financieel te zwaar worden belast en de bouwkosten zullen stijgen.

De FDP wil dat er sneller meer snelwegen worden aangelegd. Daar zijn de Groenen tegen. Verder ruziën de drie coalitiepartijen over de begroting - Lindner wil dit jaar geen begrotingstekort en ook geen belastingverhogingen invoeren voor de stijgende overheidsuitgaven; en de Kindergrundsicherung - meer geld voor bijvoorbeeld kinderbijslag.

De sfeer tussen de Duitse kabinetsleden zou niet best zijn. Duitse media berichten al langer over irritaties tussen Habeck en Lindner, maar ook tussen kanselier Olaf Scholz (SPD) en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen). Een deel van de SPD zou het niet bevallen dat Baerbock vaak duidelijke taal spreekt, terwijl Scholz juist zo diplomatiek mogelijk optreedt. Lees meer bij Tagesschau en Focus

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger