Bondsregering lost na lang overleg grootste conflicten op
Kort nieuws - 29 maart 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebZe hebben er bijna drie dagen en een lange nacht van overleg voor nodig gehad, maar de Duitse regeringspartijen SPD, Groenen en FDP hebben hun belangrijkste conflicten opgelost. Ze lagen onder meer overhoop over klimaatbeleid, de aanleg van snelwegen en de overheidsbegroting.
De Duitse klimaatwet wordt op een aantal punten aangepast, is besloten. De strenge doelstellingen voor CO2-uitstoot in sectoren als de bouw, energie en verkeer worden iets versoepeld. Zo kan een sector het teveel aan uitstoot van een andere sector compenseren. Dat past vooral minister van Verkeer Wissing (FDP) goed, die het afgelopen jaar het doel voor zijn sector niet heeft gehaald en ook de komende jaren niet genoeg reductie zal realiseren. Aan het doel dat Duitsland in 2045 kilmaatneutraal moet zijn wordt vastgehouden.
De aanleg van windmolens moet makkelijker worden en hetzelfde geldt voor de aanleg van snelwegen. Dat laatste was een groot strijdpunt tussen Groenen en FDP. Naast nieuwe snelwegen moeten zonnepanelen kunnen worden aangelegd. Verder wordt extra geïnvesteerd in het spoor en er komt een uitbreiding van de tolheffing voor vrachtwagens. Voor elektrische auto's moeten snel meer laadpalen komen.
Een ander conflict ging over de vervanging van olie- en gasverwarmingen. Onlangs werden plannen van minister Habeck (Groenen) van Economische Zaken en Klimaatbescherming bekend, waarin stond dat vanaf 2024 alleen nog verwarmingen in huizen mogen worden aangelegd die voor 65 procent duurzame energie gebruiken. Dit tot grote woede van de FDP, die vreesde dat daardoor veel huiseigenaren financieel te zwaar worden belast en de bouwkosten zullen stijgen. De wet wordt nu iets minder hard geformuleerd en er komen soepelere overgangstermijnen voor de installatie van nieuwe verwarmingen.
Minister van Financiën Lindner (FDP) wil dit jaar geen overheidstekort. Toch komt er extra geld bij de begroting, onder meer door middelen uit het Klimaat- en Transitiefonds te gebruiken, via de tolheffing voor vrachtwagens en door inkomsten uit emissiehandel.
Milieuorganisaties reageren gealarmeerd op de besluiten. Zij vinden dat de regering flinke stappen terug zet in het klimaatbeleid. Economen zijn positief. De coalitiepartijen hebben laten zien dat ze kunnen handelen en zijn met pragmatische oplossingen gekomen, zeggen zij. Ook zijn ze er tevreden over dat Duitsland geen nieuwe schulden aangaat.
Het crisisoverleg tussen SPD, Groenen en FDP begon zondagavond en ging de hele nacht door. Maandag werden de gesprekken onderbroken voor het bezoek van een groot deel van het Duitse kabinet aan Rotterdam, voor overleg met de Nederlandse regering. Terug in Berlijn werden de gesprekken dinsdag weer voortgezet. Lees meer bij Tagesschau over de plannen en over de reacties van mileuorganisaties en bij Der Spiegel over de reacties van economen
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig