Opmerkelijk: Nieuwslezer wordt woordvoerder Merkel
Steffen Seibert nieuwe regeringswoordvoerder

Achtergrond - 17 augustus 2010

De bekende Duitse nieuwslezer Steffen Seibert is maandag aangetreden als woordvoerder van de regering van Angela Merkel. Van journalist naar voorlichter- een overstap die in Duitsland nauwelijks nog discussie losmaakt.

Opmerkelijk: Nieuwslezer wordt woordvoerder Merkel
© Wikimedia/Wolfram Huke

Seibert (50) presenteerde jarenlang actualiteitenprogramma’s bij de omroep ZDF, waaronder ook het Heute Journal. Een vertrouwd gezicht dus voor de Duitsers, en dat komt in zijn nieuwe functie als verkoper van het regeringsbeleid goed van pas.

De Duitse media lijken weinig moeite te hebben met de overstap van de journalist naar ‘het andere kamp’. Ze zijn het inmiddels gewend, veel eerdere regeringswoordvoerders waren eveneens afkomstig uit de journalistiek blijkt uit een opsomming op de website van Die Welt. Seiberts voorganger Ulrich Wilhelm zet zijn carrière voort in de journalistiek, als hoofdredacteur van de Bayerischer Rundfunk.

Eerder dit jaar sprak menig journalist en politicus nog zijn zorgen uit over de politieke inmenging bij de omroepen ZDF en ARD, nadat het contract van de kritische ZDF-hoofdredacteur Nikolaus Brender niet werd verlengd.

Deze discussie blijft nu uit; de kranten schrijven vooral over de vuurdoop van Merkels nieuwe woordvoerder maandag; De ‘Bundespressekonferenz’. Seibert ontwapende de aanwezige journalisten door eerlijk toe te geven dat hij bloednerveus was. De journalisten lijken zich vooral te verheugen op de losse stijl van Seibert.

Zo'n vlotte, frisse woordvoerder die goed ligt bij journalisten kan Merkel wel gebruiken. De vakantie heeft de problemen in haar zwart-gele coalitie niet doen verdwijnen en in peilingen scoren haar partij CDU en regeringspartner FDP onverminderd laag.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger