Duitslandweb logo Duitslandweb

Hoofdredacteur ZDF rekent af met ‘partijspionage’
‘Constitutioneel Hof moet publieke omroep redden’

Achtergrond - 23 februari 2010

ZDF-hoofdredacteur Nikolaus Brender uit enkele weken voor zijn afscheid scherpe kritiek op de gang van zaken bij de publieke omroep. Volgens hem spelen partijpolitieke belangen een grote rol in het beleid van ZDF en ARD. Spionnen houden de boel op Stasi-achtige wijze in de gaten, zegt Brender.

Hoofdredacteur ZDF rekent af met ‘partijspionage’
© Afb.: dpa/picture-alliance
Nikolaus Brender uit scherpe kritiek, een aantal weken voor zijn vertrek als hoofdredacteur van ZDF.

Brender rekent deze week in Der Spiegel af met zijn tegenstanders. Hij hekelt het politieke belangenspel en het “geklungel in de achterkamertjes” bij de publieke omroep. Zijn verwijten zijn vooral gericht tegen Roland Koch (CDU), minister-president van deelstaat Hessen. Deze drong in de Raad van Bestuur van de ZDF aan op het vertrek van de hoofdredacteur. Slechte kijkcijfers zouden de aanleiding voor deze beslissing zijn geweest.

Volgens Brender werken binnen het ZDF spionnen die interne zenderinformatie aan de verschillende politieke partijen doorgeven. “Politici krijgen zo heel snel vertrouwelijke informatie toegespeeld”, aldus de hoofdredacteur. Hij vergelijkt die medewerkers met de inoffizielle Mitarbeiter, die in de DDR de geheime dienst van informatie voorzagen. Binnen de publieke omroep is zo een “fijnmazig web gesponnen”, waarin baantjes worden verdeeld en verplichtingen ontstaan.

Partijpolitiek

Vorig jaar november werd bekend dat Brenders contract niet werd verlengd. Een storm van verontwaardiging was het gevolg. Veel journalisten en politici zien zijn vertrek als een partijpolitieke beslissing. Brender, die bekend staat als kritisch journalist, werd door de CDU-politici in de Raad van Bestuur van de zender aan de kant geschoven.

De Groenen spreken van een aanslag op de onafhankelijke televisiejournalistiek. Zij willen de zaak voorleggen aan het Constitutioneel Hof. Brender zegt in Der Spiegel dat alleen dit hoogste Duitse rechtsorgaan nog voor een onafhankelijke toekomst van de publieke omroep kan zorgen.

Brenders kritiek is slecht gevallen bij ZDF-baas Markus Schächter. Hij noemt diens opmerkingen inacceptabel en buiten alle proporties. Binnen de CDU gaan er inmiddels stemmen op om Brender wegens de vergelijking met de DDR op zijn pensioen te korten.

De 61-jarige hoofdredacteur is vooral opgelucht dat hij binnenkort vertrekt. Hij verwacht wel actief te blijven in de journalistiek. Brenders opvolger is al bekend: journalist Peter Frey neemt per 1 april het stokje over.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Media':

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.


Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.


Lees meer

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger