CDU beticht van beknotten persvrijheid bij ZDF
CDU-bestuursleden stemmen hoofdredacteur weg
Achtergrond - 29 november 2009
In Duitsland is verontwaardigd gereageerd op het besluit van het bestuur van de publieke zender ZDF dat hoofdredacteur Brender moet vertrekken. De Groenen spreken van een aanslag op de onafhankelijke televisiejournalistiek en leggen de zaak voor aan het Constitutioneel Hof. De Raad van Bestuur is besmet met partijpolitiek, luidt de kritiek.
Het contract van ZDF-hoofdredacteur Nikolaus Brender loopt in maart af. Zijn baas, ZDF-directeur Markus Schächter, wil het contract verlengen. Dat heeft de Raad van Bestuur echter vrijdag gedwarsboomd. Zeven van de veertien leden stemden tegen het aanblijven van Brender. Bestuurslid Roland Koch, die naast bestuurslid ook minister-president van Hessen is, voert al zeker sinds begin dit jaar campagne tegen Brender. Hij heeft de andere CDU' ers in het bestuur achter zich gekregen. Als reden geeft Koch volgens Duitse media dat de kijkcijfers van de actualiteitenprogramma’s van de ZDF te laag zijn.
Door velen wordt de actie van de prominente CDU'er Koch echter gezien als een poging om een onafhankelijke en kritische journalist buitenspel te zetten. Brender staat erom bekend dat hij zich niks laat vertellen, zelfs niet door de kanselier.
De tegencampagne draaide op volle toeren deze week: 35 vooraanstaande juristen ondertekenden een pamflet waarin ze de politieke inmenging bij de journalistiek onafhankelijke omroep als ongrondwettelijk aanmerkten. “Dit is een duidelijke poging om een onafhankelijke journalist af te zetten en de invloed van partijpolitiek te versterken”, stellen ze in de brief.
Ook journalisten en politici lieten van zich horen en via internet werden tienduizenden handtekeningen ingezameld. De SPD heeft bondskanselier Merkel opgeroepen de campagne van haar partijgenoot Koch te stoppen, meldde de website van Deutsche Welle donderdag.
De kwestie houdt de gemoederen in televisieland al het hele jaar bezig. De beslissing over het contract van Brender zou eerst al in maart worden genomen, maar toen de machtsstrijd een verkiezingsthema dreigde te worden, stelde directeur Schächter het besluit uit tot na de verkiezingen.
Nu blijkt dat het bestuur de kritiek heeft genegeerd en het contract van Brender niet wordt verlengd, is journalistiek Duitsland in rep en roer. De grote dagbladen hekelen in hun commentaren de politieke inmenging bij de omroep. Directeur Schachter noemt de beslissing in Duitse media 'onbegrijpelijk'. De Groenen hopen dat het Constitutioneel Hof in Karlsruhe bekrachtigt dat de inmenging ongrondwettelijk is.
Dit artikel is geschreven op 27 november en geactualiseerd op 30 november
Lees meer over 'Media':
Controverse rond machtige Duitse uitgever
Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.
Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip
Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.
Chronologie affaire-Böhmermann
Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.
Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus
De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.
Reacties
Geen reacties aanwezig