Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter: Schröder heeft geen recht op kantoor in Bondsdag

Kort nieuws - 4 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) kan geen aanspraak maken op een kantoor in de Bondsdag. Dat heeft een bestuursrechter in Berlijn vanmiddag besloten. Schröder had een klacht tegen de Bondsdag ingediend, die zijn kantoor in het parlementsgebouw niet langer wilde financieren.

Oud-kanseliers krijgen traditiegetrouw na hun ambtstijd een kantoor en eigen staf in de Bondsdag. Dat Schröder (79), bondskanselier van 1998 tot en met 2005, nauwe banden met de Russische president Poetin heeft en jarenlang voor de Russische staatsbedrijven Gazprom en Rosneft werkte, maakten deze privileges omstreden.

De begrotingscommissie van de Bondsdag besloot in mei 2022 de de kosten voor kantoor en personeel niet langer te dragen. De faciliteiten worden geboden zodat een oud-kanselier de taken kan blijven vervullen die volgen uit zijn ambt en zich kan blijven inzetten voor het land. Dat is bij Schröder niet het geval, volgens de commissie. Zijn banden met Gazprom en Rosneft werden niet als reden voor het intrekken van de privileges genoemd.

Schröder vocht de beslissing aan bij de bestuursrechter in Berlijn, hij vindt het verlies van zijn privileges willekeurig en onrechtmatig. Maar de rechter heeft hem nu in het ongelijk gesteld. De zaak is uniek: nog niet eerder is een oud-kanselier zijn Bondsdagkantoor en staf ontnomen. Schröder zelf is op reis en zal voorlopig niet op de uitspraak reageren, zeggen zijn advocaten. De verwachting is wel dat hij tegen de uitspraak in beroep gaat. Lees meer bij FAZ.net en Tagesschau

Reacties

K. De Vriendt - 5 mei 2023 01:15

terecht. TENZIJ HET OM MACHTSAFWENDING GAAT. het zou kunnen i.v.m. het duitse criminele fascisme dat levendiger is dan ooit. dan is het misschien wel terecht, maar de motieven zijn dan onterecht en crimineel. maar geldt het ook voor anderen, waar het evengoed zou moeten gelden...

gedlt het voor de extreem duivelse Merkel?

gedlt het ook voor balkenende? voor lokale onrechtmatige/illegitieme 'bestuurders'.


voor vaak onrechtmatige 'oud-bestuurders' van centrale banken...

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger