Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-kanselier Schröder geeft bestuursfunctie Rosneft op

Kort nieuws - 20 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) geeft zijn functie als voorzitter van de raad van toezicht van het Russische olieconcern Rosneft op. Dat heeft het staatsbedrijf laten weten. Geactualiseerd 25 mei, Schröder ziet af van nieuwe functie bij Gazprom

Volgens Rosneft heeft Schröder het bedrijf laten weten dat het voor hem niet mogelijk is zijn termijn als voorzitter te verlengen. Ook de Duitse zakenman Matthias Warnig verlaat het bestuur van het Russische staatsbedrijf.

De druk op de oud-kanselier is groot, zeker nadat donderdag het Europees Parlement de lidstaten opriep Schröder op de sanctielijst te zetten en de Bondsdag de financiering van zijn kantoor en medewerkers stopzette. (Lees ook: EU-parlement wil sancties tegen oud-kanselier Schröder)

Schröder is ook nog bestuurder bij de gaspijpleidingprojecten Nord Stream en Nordstream 2. Bovendien was hij sinds kort kandidaat voor een bestuursfunctie bij gasbedrijf Gazprom. Woensdag 25 mei werd bekend dat Schröder van die kandidatuur afziet.

Schröder heeft als kanselier de weg vrijgemaakt voor de Nord Stream-pijpleiding en trad direct na zijn kanselierschap in dienst bij Gazprom. Hij raakte bevriend met de Russische president Poetin en distantieert zich tot op heden niet van hem. Kort voor de inval in Oekraïne oogstte Schröder verontwaardiging toen hij dat land betichtte van wapengekletter.

De ooit geliefde kanselier raakte de afgelopen weken steeds verder geïsoleerd en steeds meer partijgenoten wilden hem zijn lidmaatschap afnemen. Schröder heeft in april nog een niet-officiële bemiddelingspoging gedaan en reisde af naar Moskou voor een gesprek met Poetin. Het leverde niets op. Lees meer bij Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger