Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-kanselier Schröder geeft bestuursfunctie Rosneft op

Kort nieuws - 20 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) geeft zijn functie als voorzitter van de raad van toezicht van het Russische olieconcern Rosneft op. Dat heeft het staatsbedrijf laten weten. Geactualiseerd 25 mei, Schröder ziet af van nieuwe functie bij Gazprom

Volgens Rosneft heeft Schröder het bedrijf laten weten dat het voor hem niet mogelijk is zijn termijn als voorzitter te verlengen. Ook de Duitse zakenman Matthias Warnig verlaat het bestuur van het Russische staatsbedrijf.

De druk op de oud-kanselier is groot, zeker nadat donderdag het Europees Parlement de lidstaten opriep Schröder op de sanctielijst te zetten en de Bondsdag de financiering van zijn kantoor en medewerkers stopzette. (Lees ook: EU-parlement wil sancties tegen oud-kanselier Schröder)

Schröder is ook nog bestuurder bij de gaspijpleidingprojecten Nord Stream en Nordstream 2. Bovendien was hij sinds kort kandidaat voor een bestuursfunctie bij gasbedrijf Gazprom. Woensdag 25 mei werd bekend dat Schröder van die kandidatuur afziet.

Schröder heeft als kanselier de weg vrijgemaakt voor de Nord Stream-pijpleiding en trad direct na zijn kanselierschap in dienst bij Gazprom. Hij raakte bevriend met de Russische president Poetin en distantieert zich tot op heden niet van hem. Kort voor de inval in Oekraïne oogstte Schröder verontwaardiging toen hij dat land betichtte van wapengekletter.

De ooit geliefde kanselier raakte de afgelopen weken steeds verder geïsoleerd en steeds meer partijgenoten wilden hem zijn lidmaatschap afnemen. Schröder heeft in april nog een niet-officiële bemiddelingspoging gedaan en reisde af naar Moskou voor een gesprek met Poetin. Het leverde niets op. Lees meer bij Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Noodsteun met de Gießkanne

Noodsteun met de Gießkanne

De Gießkanne is een populaire metafoor in alle discussies over compensatie voor hoge energieprijzen.


Lees meer

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Der Haussegen hängt schief

Der Haussegen hängt schief

Een uitdrukking die deze week opdook in de Duitse media omschrijft de situatie van de coalitie treffend.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger